Lenka Fedorová Krimi

Prípad údajného šikanovania rómskych chlapcov opäť na stole!

V médiach dlhootriasaný prípad šikany rómskych chlapcov príslušníkmi policajného zboru nie je stále uzavretý. Podľa súdu bol kamerový záznam získaný nezákonným spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku Prípad údajného šikanovania rómskych chlapcov opäť na stole!
Zdroj: TASR

Na okresný súd sa opäť vracia kauza šikanovania rómskych chlapcov policajtmi na košickej policajnej stanici z roku 2009. Krajský súd v Košiciach najnovšie zrušil rozsudok súdu prvého stupňa, ktorý vlani vo februári oslobodil desať obžalovaných zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Dôkazy nie sú postačujúce

Odvolací senát zistil chybu v postupe Okresného súdu Košice II. „Napadnutý rozsudok je založený na tom, že boli porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci. Pre nejasnosť a neúplnosť skutkových zistení, na objasnenie ktorých treba vykonať ďalšie dôkazy, odvolací súd napadnutý rozsudok zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol,“ potvrdila hovorkyňa košického krajského súdu Marcela Gálová.

Okresný súd predtým zhodnotil, že predložené dôkazy sú nepostačujúce na uznanie viny, a to ani u jedného z obžalovaných. Dôkazy podľa súdu nesvedčili ani pre jednoznačný a nespochybniteľný záver, že sa skutok stal tak, ako ho žaloval prokurátor.

Videozáznam nebol získaný zákonným spôsobom

21. marca 2009 predviedli muži zákona šesť rómskych chlapcov zo sídliska Lunik IX vo veku od desať do 16 rokov na Obvodné oddelenie Policajného zboru (PZ) Košice – Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne.

Kauzu vyvolal medializovaný videozáznam, podľa ktorého policajti chlapcov ponižovali, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Keďže však tento zostrihaný záznam podľa súdu nebol získaný zákonným spôsobom, ako dôkaz ho nepripustil. Obžaloba tak bola odkázaná najmä na výpovede svedkov.

Obžalovaných bolo 9 mužov, vtedajších policajtov a jedna žena. Generálna prokuratúra ich vinila zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, štyroch z nich aj z vydierania. Obžalovaní, z ktorých viacerí už v PZ nepracujú, vinu odmietli. Pojednávanie v prípade sa začalo ešte v novembri 2010. Pre dlhodobú práceneschopnosť členky senátu došlo k zmene senátu a keďže obžalovaní nedali súhlas na pokračovanie v konaní, vec sa tak pred okresným súdom v roku 2013 vrátila na začiatok.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM