Alexandra Kolínská Rôzne

Prípady kolapsov z tepla v Košiciach a okolí sú v norme: Pribúdajú však bodnutia hmyzom!

Pohotovosť Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach má čo robiť. Denne prijímajú pacientov, ktorý počas horúcich letných dní prežívajú kolapsové stavy, no ich počet je podľa nemocnice v norme. Horšie je to s prípadmi uštipnutia hmyzom.

Ilustračný obrázok k článku Prípady kolapsov z tepla v Košiciach a okolí sú v norme: Pribúdajú však bodnutia hmyzom!
Zdroj: TASR

„Naše urgentné pracoviská zaznamenávajú počas pretrvávajúcich horúčav v priemere 15 pacientov za deň, ktorí sa kvôli prehriatiu dostanú do kolapsového stavu. Ide o ľudí v rôznom veku,“ uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Väčšina z nich však podľa nej trpí chronickými chorobami a v tomto počasí sa ich ťažkosti znásobujú. S ťažkosťami prichádzajú aj seniori, ktorí trpia sprievodnými ochoreniami adekvátnymi ich veku.

„Doposiaľ bolo iba pár prípadov, v ktorých si stav pacienta vyžiadal jeho hospitalizáciu. Väčšina z nich potrebovala len ošetrenie z dôvodu dehydratácie, čiže podanie fyziologického roztoku na zavodnenie organizmu,“ povedala.

Ako ďalej uviedla, napriek pretrvávajúcim horúčavám sa stále nedá hovoriť o extrémnom náraste kolabujúcich ľudí (pred pár rokmi totiž denne evidovali desiatky takých pacientov). Tento stav svedčí o tom, že ľudia sú disciplinovanejší a snažia sa rešpektovať rady lekárov.

„Tí odporúčajú najmä starším ľuďom, vyhýbať sa pobytu vonku hlavne na poludnie a nevystavovať sa priamemu slnku, ale zdržiavať sa v tieni, najlepšie vo vyvetraných miestnostiach a samozrejme dodržiavať pitný režim,“ doplnila.

„Od uplynulého víkendu však registrujeme viac prípadov bodnutia hmyzom. V nedeľu sme ambulantne ošetrili ženu po uštipnutí sršňom a pribúdajú najmä uštipnutia osou a ovadom. Denne ošetríme v priemere 5–6 takýchto prípadov. Bodnutia hmyzom sa doposiaľ prejavili sťaženým dýchaním a lokálnym opuchom v mieste uštipnutia. Nikto zatiaľ nebol hospitalizovaný,“ dodala na záver Šustová.

Odporúčania:

  • používať obuv, hlavne keď kvitne ďatelina
  • do prírody sa neobliekať do pestrých, kvetovaných šiat
  • nepoužívať parfumy
  • ak dozrieva ovocie, nepohybovať sa v blízkosti ovocných stromov
  • v prírode nepiť z otvorených plechoviek a nepriesvitných fli­aš
  • aplikovať repelenty

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM