Rôzne

Promenáda na brehu Zemplínskej šíravy: Urobte si bližšiu predstavu, ako bude vyzerať

Ako sme vám už prezradili, víťazný návrh súťaže architektov na riešenie promenády na Šírave je už známy. Zoznámte sa s ním bližšie.

Ilustračný obrázok k článku Promenáda na brehu Zemplínskej šíravy: Urobte si bližšiu predstavu, ako bude vyzerať
3
Galéria
Zdroj: TASR

Na brehu Zemplínskej šíravy vyrastie nový promenádny chodník, postavený by mohol byť do konca tohto roka. Ako sme vás na našom spravodajskom portáli už informovali, súťaž architektov o najlepší návrh finálneho riešenia stavby vyhral bratislavský 2M ateliér architektúry.

Víťazným sa stal návrh Tomáša Pozdecha a Miroslava Michalicu. Nasledovať bude realizácia celého diela. „Čaká nás vyhlásenie verejného obstarávania na dodávateľa stavby a veríme, že sa nám celú vec podarí dotiahnuť do konca roka,“ konštatovala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Aj ponad vodu

Víťazné riešenie promenády sa tvarovo prispôsobuje okolitej krajine a vodnej hladine. Trasovanie bude vedené po brehu, istá časť promenády ale pôjde aj ponad vodu. Práve samotné premostenie vodnej hladiny bude podľa autorov najväčším zážitkom a lákadlom.

„Je riešené vo forme kruhu, evokuje nekonečnosť, večnosť vody v krajine. Vnútorná časť kruhu poskytuje miesto na vytvorenie pláže so súkromnejším charakterom. Centrálnym bodom promenády na Šírave, ktorý prepája dva nástupné ťahy a tvorí spojník medzi umelou vodnou plochou – kúpaliskom – a prírodnou vodnou plochou Zemplínskej šíravy,“ uviedol v riešení Tomáš Pozdech. Navrhovaným dominantným materiálom promenády je drevo.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť víťazné riešenie promenády na Šírave.

Toto je víťazný návrh riešenia promenády na Šírave: Zoznámte sa s ním
3
Galéria
Zdroj: Košice Región Turizmus

Mimochodom, čo dnes budete variť? Inšpirujte sa našim videom nižšie.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM