Správy

Prvá slovenská olympijská medailistka pochádza z obce Kostoľany nad Hornádom pri Košiciach, FOTO

Bohatou históriou, ale aj úspešnými rodákmi sa môže pochváliť obec Kostoľany nad Hornádom pri Košiciach. Názov napovedá, že sa vyvíjala ako kostolná osada.

Ilustračný obrázok k článku Prvá slovenská olympijská medailistka pochádza z obce Kostoľany nad Hornádom pri Košiciach, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Prvá písomná zmienka pochádza z 30. rokov 14. storočia, ešte pod názvom Svätý Štefan.

„V obci máme aj nález románskej rotundy, čo nám trošku prepisuje dejiny obce,“ hovorí starosta Anton Medvec o aktuálnom výskume. Nález románskeho kostolíka podľa neho posúva obecné dejiny už do skorého stredoveku.

Významní rodáci

Kostoľany sa vyvíjali ako majetková súčasť hradného panstva Sokoľ. Neskôr prešli pod mesto Košice, ktoré tam prevádzkovalo mlyn, pivovar, obhospodarovalo lesy a ďalšie majetky. „Veľmi významným medzníkom bola výstavba Košicko-bohumínskej železnice a neskôr aj chemickej továrne na výrobu umelého hnojiva. „Tým sa obec pretvorila z poľnohospodárskej na robotnícku, na obec železničniarov, továrenských robotníkov. A to sa opäť odrazilo aj na vyššej úrovni obyvateľstva,“ komentoval starosta. V roku 1960 sa obec stala súčasťou Družstevnej pri Hornáde. Až v roku 2003 sa znova osamostatnila a odvtedy píše svoju novú históriu.

Medvec vyzdvihol, že z nej pochádza aj prvá slovenská olympijská medailistka Matilda Pálfyová. V roku 1936 získala striebornú medailu v športovej gymnastike na Olympiáde v Berlíne.

Známou rodáčkou je aj spisovateľka Mária Kočanová. Jej brata Jozefa Emanuela poznajú v Maďarsku ako významného básnika. V Kostoľanoch tvoril aj insitný maliar Jozef Sabol. Dodnes v dedine na krosnách tká 82-ročná Mária Tomisová a majstrovské sláčikové nástroje tam vyrába husliarsky majster Ľuboslav Klesa.

Úspešný folklór

„Našu obec reprezentuje aj folklórny súbor Karička, dobrovoľný hasičský zbor, v posledných rokoch sa snažíme obnoviť hasičskú tradíciu,“ povedal starosta. Pri farskom úrade je aktívne občianske združenie Štvorlístok Hornádu. Miestne občianske združenie Dedinka vybudovalo náučné chodníky a zabezpečovalo propagáciu obce.

Podľa Medveca v obci pripravujú zaujímavé podujatia. „V lete je to Deň rodiny a turistický pochod k prameňu Irenka po trase náučného chodníka. V predvianočnom období organizujeme adventné trhy,“ vymenoval starosta.

Obec sa stala súčasťou Iniciatívy prorodinnej samosprávy, ktorá aktívne podporuje rodinu. „Sme prvá východoslovenská obec, ktorá sa do toho zapojila,“ povedal starosta s tým, že rodinu vyzdvihujú ako dôležitú.

V Kostoľanoch mali aj netradičnú rodinnú veselicu. „Je to ples, na ktorý si môžete zobrať svoje deti. Malo to veľmi dobrú odozvu, budeme v tom určite pokračovať,“ sľubuje Medvec.

Kostoľany nad Hornádom s 1250 obyvateľmi chcú podľa starostu dbať aj na životné prostredie. Zamerať sa chcú na odpadové hospodárstvo, prevenciu či usmernenie občanov pri výstavbe domu, aby spĺňal environmentálny aspekt.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM