Rôzne

Prvé prognózy o tohtoročnej ZIME: Čakajú Košičanov biele Vianoce?

Leto sa chýli k svojmu koncu a na svete sú prvé informácie o tohtoročnej zime. Aká bude a koľko snehu prinesie?

Ilustračný obrázok k článku Prvé prognózy o tohtoročnej ZIME: Čakajú Košičanov biele Vianoce?
Zdroj: TASR/František Iván

Meteorologické spoločnosti už prinášajú prvé snehové predpovede na november, december a január. Špecializovaný portál iMeteo.sk si posvietil na prognózy uznávaných spoločností ECMWF a UKMO, ktoré sa považujú za najpresnejšie v rámci dlhodobých prognóz a v tomto prípade sa aj zhodujú. Aká zima teda čaká Európu a jednotlivé časti Slovenska?

„Vo všeobecnosti bude zima v Európe podľa aktuálnych prognóz o niečo teplejšia, ako sú priemerné hodnoty. Do veľkej miery ide aj o dôsledok čoraz silnejšieho pôsobenia atmosférického fenoménu El Niño. Čo sa týka predpovedi sneženia, počas celého sledovaného obdobia vidíme slabú predpoveď sneženia. Na väčšine kontinentu bude podľa predpovedí menej snežiť ako zvyčajne. November bude bez snehu, december už prinesie sneh do oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, avšak ešte ho nebude veľa“ zhrnul portál iMeteo.sk prognózy modelu ECMWF s tým, že január bude najbohatší na zrážky a nízke teploty, ktoré sa postarajú o to, že snehu bude v januári už oveľa viac.

A potvrdzuje to aj model UKMO, podľa ktorého december prinesie mierny sneh do centrálnej oblasti Slovenska a až január bude bohatý na snehové zrážky a to na celom území Slovenska.

Každopádne, ani jeden z týchto modelov nepredpokladá sneženie v Košickom kraji počas Vianoc a celkovo tohtoročná zima by mala byť v porovnaní s dlhodobým priemerom teplejšia.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM