Eva Mikulová Správy

Prvú staničnú budovu Detskej železnice skolaudovali a oficiálne otvorili, FOTO

Prvá obnovená staničná budova Košickej detskej historickej železnice začala slúžiť svojmu účelu. S výstavbou budovy začalo OZ Detská železnica Košice ešte v roku 2018.

Ilustračný obrázok k článku Prvú staničnú budovu Detskej železnice skolaudovali a oficiálne otvorili, FOTO
10
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Detská železnica Košice

Po tom, čo združenie uspelo s medzinárodným slovensko-maďarským projektom, získalo financie na jej dokončenie. Budova bola v týchto dňoch skolaudovaná a začne tak naplno slúžiť svojmu účelu.

Prvá po 30 rokoch

„Košická detská historická železnica má opäť svoju staničnú budovu, prvú po takmer 30 rokoch. Sme nesmierne radi, že máme priestory, v ktorých môžeme pracovať a takto sa ešte lepšie starať o unikátnu historickú pamiatku. Je zrejmé, že bez financií z európskeho projektu Interreg by sa nám výstavba takejto budovy len ťažko podarila,“ uviedol Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Železnička na stavebné dokončovacie práce získala z projektu vyše 64 000.- eur.

V budove sa nachádzajú priestory na kancelárie detskej železnice, zázemie pre dobrovoľníkov ale aj priestory pre verejnosť.

Umiestnená je to pokladňa na cestovné lístky, nachádza sa tu malá predajňa suvenírov ale aj minimúzeum a výstava artefaktov z histórie železničky.

Súčasťou budovy je čakáreň, toalety pre verejnosť a pred stanicou sa nachádza kryté nástupište.

Budovu navrhoval architekt Tomáš Haviar, ktorý je zároveň nadšencom a znalcom historických úzkorozchodných železničiek na Slovensku a blízkom okolí.

Aj preto je budova rešpektuje vzhľad tradičných staničných budov historických železničiek a zároveň zapadá do architektonického koloritu Čermeľského údolia.

V minulosti košická detská železnička disponovala kompletnou infraštruktúrou, v každej z troch staníc napríklad stáli sympatické staničné budovy. Všetky však boli v 90. rokoch asanované.

V súčasnosti sa nachádza skromná zmenšenina pôvodnej staničnej budovy aj na stanici Alpinka.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM