Správy

Psy sú pre deti z rómskych osád HRAČKOU: Zvierací ombudsman začal s ich „prevýchovou“

Deti z rómskych osád podľa Zvieracieho ombudsmana vnímajú zvieratá ako súčasť hry. Sú pre ne hračkou, s ktorou môžu svojvoľne a bez akejkoľvek ľútosti zaobchádzať.

Ilustračný obrázok k článku Psy sú pre deti z rómskych osád HRAČKOU: Zvierací ombudsman začal s ich „prevýchovou“
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Obce na východe Slovenska sú jednými z mnohých lokalít, ktoré patria z pohľadu ochrany zvierat medzi najkritickejšie. Utýrané psy sú aj výsledkom správania detí. Uvádza to organizácia Zvierací ombudsman, ktorá pred troma rokmi začala projekt Detský zvierací ombudsman.

Kruté hry

Deti z rómskych osád podľa Zvieracieho ombudsmana vnímajú zvieratá ako súčasť hry. Sú pre ne hračkou, s ktorou môžu svojvoľne a bez akejkoľvek ľútosti zaobchádzať. Organizácia sa venuje problematike týrania zvierat deťmi. Cieľom jej projektu je ukázať deťom, že zviera má hodnotu a nie je vec.

„Deti treba podchytiť už v rannom veku, keď sa im ešte dá vštepiť správny postoj k životu a empatia voči všetkým živým tvorom, v zmysle hesla: Vzdelávajme deti a nebudeme musieť potrestať dospelých,“ povedala Nikola Jackuliaková zo Zvieracieho ombudsmana.

Organizácia zároveň spolupracuje s políciou a súdmi. „Pokiaľ si štát nezačne plniť svoje povinnosti, budeme sa stále točiť v začarovanom kruhu,“ poznamenala zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Detský zvierací ombudsman

Veterinárka Martina Karasová hovorí, že deťom demonštrujú, ako má vyzerať vzťah so zvieraťom a aký prínos môžu mať pre ľudí. „Zatiaľ sme sa, našťastie, stretli len s pozitívnou odozvou, dokonca nielen u detí, ale aj u dospelých, čo nám dodáva elán pokračovať v týchto aktivitách,“ podotkla.

Projekt Detský zvierací ombudsman je zameraný na vzdelávanie detí na školách i v marginali­zovaných oblastiach. Pracovníci zo Zvieracieho ombudsmana zorganizovali prednášky s viac ako 600 deťmi a pokračujú so vzdelávaním na školách po celom Slovensku vrátane vzdelávania v ďalších osadách na východe. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov programu Erasmus.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM