Rôzne

Pútnici sa budú môcť registrovať na slávnosť blahorečenia A. Kollesárovej

Pápež František 6. marca 2018 podpísal dekrét o mučeníctve Božej služobníčky Anny Kolesárovej, čím umožnil jej blahorečenie.

Ilustračný obrázok k článku Pútnici sa budú môcť registrovať na slávnosť blahorečenia A. Kollesárovej
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pútnici z farností, spoločenstiev či reholí a koncelebrujúci kňazi, ktorí budú cestovať objednanými autobusmi, autami alebo verejnou dopravou na slávnosť blahorečenia Anny Kolesárovej sa môžu od piatka (1.6.) registrovať prostredníctvom webstránky annakolesarova.sk.

Podujatie sa uskutoční v sobotu 1. septembra 2018 na Štadióne TJ Lokomotíva v Košiciach. Podľa hovorcu rímskokatolíckeho Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslava Fabiana pre očakávaný vysoký počet pútnikov registrácia umožní nielen dostatočné zabezpečenie potrebných parkovísk a miest na štadióne, ale prispeje aj k dôstojnému prežitiu slávnosti.

Potreba registrácie

Kapacita štadióna ponúka v hľadisku miestenky na sedenie pre registrovaných pútnikov. „Po ukončení registrácie k 31. júlu budú miestenky distribuované cez zaregistrované zodpovedné osoby do farností, spoločenstiev alebo zaregistrovaných skupín. Prosíme, aby záujemcovia pri registrácii nahlásili reálny počet miesteniek na sedenie. Pre ostatných budú na ploche štadióna pripravené miesta na státie. Vstup na plochu bude bez miestenky, no registráciu potrebujeme kvôli odhadu pútnikov,“ uviedol Fabian.

Parkovanie autobusov a áut bude na záchytných parkoviskách, odkiaľ bude zabezpečená kyvadlová doprava. „Ak sa záujemcovia chystajú prísť na blahorečenie samostatným autobusom, je potrebné sa zaregistrovať. Na základe registrácie dostane zodpovedná osoba potrebné informácie pre parkovanie a evidenciu autobusu,“ vysvetlil Fabian.

Anna Kolesárova, blahorečenie
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mučenica čistoty

Služobníčka Božia Anna Kolesárová (* 14. júl 1928 Vysoká nad Uhom – † 22. november 1944 Vysoká nad Uhom) je slovenská mučenica čistoty a obeť zločinu spáchaného vojakom Červenej armády počas druhej svetovej vojny.

22. novembra 1944 sa spolu s rodinou a susedmi v skrývala v pivnici pod kuchyňou ich domu kvôli prebiehajúcim bojom v okolí. Kvôli panujúcej neistote sa podobne ako mnohé iné ženy obliekla do čierneho, aby nevzbudzovala pozornosť vojakov.

Po tom, čo do pivnice pri prehľadávaní domu nazrel jeden zo sovietskych vojakov, ju otec poslal do kuchyne nech vojakovi prinesie jedlo.

Dievča však vojaka zaujalo a preto jej prikázal, aby šla s ním. Keď nechcela, priamo jej povedal, že buď pôjde a vyspí sa s ním, alebo ju zabije. Keď opäť odmietla, povolil jej jednovetovú rozlúčku s otcom a na mieste ju zastrelil. Jej vražda zostala nepotrestaná. Pochovaná bola nasledujúceho dňa večer, keď ešte v okolí obce prebiehali boje.

Mladučká, iba 16-ročná Anna sa teda počas druhej svetovej vojny odmietla podvoliť zvrhlým chúťkam opitého ruského vojaka, ktorý ju zastrelil. Na procese blahorečenia sa očakáva až 30-tisíc veriacich.

TASR, wikipedia.org

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM