Tlačové správy

RADÍME: Na čo si dať pozor pri podpise zmluvy o krátkodobý úver?

Možno ste sa práve dostali do situácie, kedy sa rozhodujete o tom, či si vezmete pôžičku. Ak hovoríme o krátkodobých úveroch, v zásade máte dve možnosti - obrátiť sa na banku alebo na nebankového poskytovateľa pôžičiek.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Na čo si dať pozor pri podpise zmluvy o krátkodobý úver?
Zdroj: Bigstockphoto.com

Banka alebo nebankovka?

Bankové subjekty ponúkajú hneď niekoľko produktov, ktoré patria do skupiny krátkodobých úverov. Sú to napríklad spotrebný úver, kreditná karta či povolené prečerpanie účtu, pri ktorom môžete ísť na svojom účte do mínusu. Pri každom takomto úverovom produkte treba rátať s tým, že banka bude chcieť o vás vedieť čím najviac. Pri žiadosti o pôžičku jej musíte dodať množstvo potvrdení a dokladov, na základe ktorých banka posúdi vašu bonitu. Ak nie ste pre ňu dostatočne bonitný, pravdepodobne vám úver neposkytne.

V ďalšom kroku sa spravidla obrátite na nebankovku. Takíto nabankoví poskytovatelia pôžičiek vyžadujú len minimum dokladov. Spravidla si u nich môžete požičať menšie sumy peňazí na veľmi krátku dobu, ktorá sa pohybuje spravidla okolo 30 dní. Peniaze môžete získať klasicky návštevou pobočky, alebo cez SMS či webový formulár. Vďaka tomu môžete mať peniaze na účte už do niekoľkých hodín. Krátkodobé úvery poskytujú na slovenskom finančnom trhu aj splátkové spoločnosti.

Na čo by ste si mali dať pozor?

Nezávisle od toho, či si vyberiete banku alebo nebankový subjekt, pri výbere poskytovateľa pôžičky by ste si mali dávať zvlášť pozor najmä na nasledovné záležitosti.

1. Premyslite si, či pôžičku naozaj potrebujete

To je prvá otázka, ktorú by ste si v každom prípade mali položiť. Naozaj sa chcete, respektíve potrebujete, zadlžiť? Je vec, na ktorú si požičiavate, naozaj nevyhnutná, alebo znamená len splnenie vášho sna z kategórie luxusnejších? Samozrejme, bez nefunkčnej práčky sa nedá fungovať, ale nedokážete napríklad oželieť luxusnú dovolenku? Zvažujte. A to najmä vtedy, ak už nejakú pôžičku na svojom konte máte.

2. Neberte hneď prvú ponuku

Viac ako polovica Slovákov berie hneď prvú ponuku, ktorú dostane. Dajte si tú námahu, vyžiadajte si ponuky od viacerých subjektov a porovnajte si podmienky vo vzťahu k výške požičanej sumy, úroku a iných poplatkov. Už na splátke niekoľkých stoviek eur viete takto výrazne ušetriť. Porovnajte si aj jednotlivých poskytovateľov – aké sú skúsenosti vašich priateľov, alebo aspoň recenzie na internete? Nekonajte teda v časovom strese, hoci to vo vypätých situáciách nemusí byť jednoduché.

3. Preverte si licenciu

Každý subjekt poskytujúci krátkodobé úvery, vrátane nebankových subjektov, by mal mať udelenú na takúto službu licenciu. Banky sú kontrolované zo strany ministerstva financií, nebankovky musia mať na poskytovanie úverov udelenú licenciu Národnou bankou Slovenska. Ak oslovíte takúto nebankovku, máte takmer 100-percentnú záruku, že bude k vám ako ku klientovi pristupovať seriózne. Na trhu totiž stále funguje veľa súkromných osôb, ktoré si na pôžičkách postavili svoj biznis, a práve takýmto by ste sa mali širokým oblúkom vyhnúť.

4. Preštudujte si podmienky

Predtým, ako podpíšete zmluvu o úvere, pozorne si preštudujte jej podmienky. Dajte si zvlášť pozor na výšku úroku, poplatky spojené s pôžičkou, pokuty za omeškanie alebo poplatky za predčasné splatenie. Toto všetko vás totiž neskôr môže dostať do nemalých problémov. Ak vám nie je niečo jasné, pýtajte sa, alebo sa poraďte s odborníkom. Nezabudnite si preštudovať tiež texty, ktoré sú v zmluve písané malým písmom, práve tie totiž môžu patriť k najdôležitejším.

Ak ste zvážili všetky naše rady, pravdepodobne naozaj viete, čo robíte a na krátkodobý úver ste pripravený. Po jeho schválení však pozor na platobnú disciplínu – splácajte svoje záväzky včas, aby ste sa nedostali do dlhovej pasce.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM