Lenka Fedorová Samospráva

Raši chce zlúčiť mestské časti: Myslavčania svoj názor vyjadria v referende

Primátor Richard Raši má na pláne zlúčiť mestské časti a ušetriť tak na výdavkoch. Obyvatelia Myslavy na to majú iný názor. Ten prídu vyjadriť v referende.

Ilustračný obrázok k článku Raši chce zlúčiť mestské časti: Myslavčania svoj názor vyjadria v referende
Zdroj: TASR

Mesto Košice má 22 mestských častí, a tak primátor Richard Raši inicioval znížiť počet mestských častí. S tým nesúhlasia obyvatelia mestskej časti Myslava, ktorá má zhruba 2100 obyvateľov. Svoj názor vyjadria už 30. apríla 2016 v referende.

Pre platnosť referenda je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých voličov

Referendum sa bude konať na základe petície občanov a uznesenia miestneho zastupiteľstva. Referendová otázka znie – „Súhlasíte, aby Mestská časť Košice – Myslava zostala zachovaná v rámci mesta Košice, a to bez zmeny terajších hraníc a bez obmedzenia terajších kompetencií?“ Občania budú môcť hlasovať od 7:00 do 22:00 hod. v miestnom kultúrnom dome. Pre platnosť referenda je potrebná nadpolovičná účasť všetkých voličov.

„Petičný výbor očakáva, že výsledkom referenda bude pokyn politikom, aby s Myslavou neexperimentovali, ale rešpektovali ju v terajšej podobe samostatnej mestskej časti. Referendum nemá politické pozadie. Taktiež nesleduje marenie zámeru redukcie mestských častí, ale je iba logickou obrannou, občianskou reakciou malej mestskej časti proti neuváženému zásadnému rozhodnutiu zhora,“ uviedol predseda petičného výboru Karol Labaš.

Zlúčením by sa znížili výdavky

Podľa Labaša boli dôvodom úspechu petície obavy obyvateľov z predpokladaných komplikácií vyplývajúcich z pričlenenia Myslavy k susedným majoritným sídliskám, ako je KVP a Západ, ale aj Lunik IX. Podobný plebiscit sa konal vo februári v mestskej časti Džungľa. V platnom referende sa drvivá väčšina voličov vyjadrila proti spájaniu s inými mestskými časťami.

Raši minulý rok navrhol spojiť celomestské referendum o redukcii mestských častí s marcovými voľbami. Mestskí poslanci však v januári rokovanie o jeho návrhu odložili na obdobie po voľbách, rokovať by sa o ňom malo na júnovom zastupiteľstve.

Primátor považuje súčasný model samosprávy za dlhodobo neudržateľný. Výdavky na financovanie prevádzky mestských častí predstavujú ročne 1,8 milióna eur len na volených funkcionárov a 5,8 milióna eur na prevádzku úradov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM