Alexandra Kolínská Samospráva

Raši kontra Bašistová kontra Bauer: Pred voľbami si veria, tu sú ich argumenty

Predvolebná kampaň v Košiciach je v plnom prúde. Nedá sa nevšímnúť si ju. Prečítajte si hlavné argumenty troch kandidátov na primátorský post.

Ilustračný obrázok k článku Raši kontra Bašistová kontra Bauer: Pred voľbami si veria, tu sú ich argumenty
Zdroj: Dnes24.sk

Raši sa spolieha na svoje výsledky za posledné štyri roky, ako aj pripravené nové projekty. Bašistová verí, že voliči podporia generačnú výmenu a spolieha sa aj na podporu dvoch silných pravicových strán. Uviedli to v predvolebnom dueli na tablet.tv.

Raši vyzbieral viac ako 11 000 podpisov

Aktuálny primátor Richard Raši má podporu Smeru-SD, kandiduje však aj na základe petície, ktorú podpísalo 11 000 Košičanov. „Pre každé mesto alebo obec na Slovensku je dôležité, aby malo dobré vzťahy. Dobré vzťahy s vládou SR, dobré vzťahy so župou. Mnohé projekty a riešenia problémov, ktoré sa na lokálnej úrovni dejú, sú problémami, ktoré sa riešia nielen intersektorálne, ale cez rozličné úrovne riadenia štátu,“ reagoval Raši na otázku, či nie je do istej miery nevýhodou kandidovať za silnú stranu, ktorá má v parlamente väčšinu a sama postavila vládu.

„Považujem to za výhodu. Okrem toho, že kandidujem za stranu Smer-SD, kandidujem aj za obyvateľov mesta Košice. V priebehu letných týždňov sme na moju podporu vyzbierali viac ako 11 000 podpisov od ľudí, ktorí chcú, aby som opätovne kandidoval. Cítim to tak, že som kandidátom nielen strany Smer-SD, ale aj Košičanov,“ vyhlásil Raši.

Sieť kritizuje Smer-SD

Strana Sieť, za ktorú kandiduje Alena Bašistová, často kritizuje veľkú moc, ktorú na základe volieb získal v štáte Smer-SD. „Toto je voľba proti Smeru-SD, proti smerovaniu tejto krajiny. Robert Fico, ktorý je predsedom Smeru-SD, podporuje len vyvolených,“ jednoznačne sa vyhranila v tejto otázke Bašistová. Dodala, že ide proti smerovaniu v Košiciach, „ktoré je nastavené tak, že boli realizované megalomanské akcie, ale neriešili sa reálne problémy ľudí.

Bašistovej inšpiráciou je prezident Kiska

Na otázku, či je presvedčená o tom, že je najsilnejšou pravicovou kandidátkou a výsledkom jej kampane nebude napokon len oslabenie Rudolfa Bauera, Bašistová odpovedala, že za ňou stoja dve silné politické strany, Sieť a Most-Híd. „Som síce nový človek v politike, možno je to odvážne. Ale ponúkam svoje úspechy v oblasti akademickej pôdy a manažmentu,“ zdôraznila. „Mojou inšpiráciou bol Andrej Kiska. Keď vyhral prezidentské voľby, som si uvedomila, že odbornosť, pracovitosť a čestnosť ešte nevymreli. Vo verejnej službe je nevyhnutná generálna výmena,“ vyhlásila.

Raši dáva na získané ocenenia

„Mojou snahou je neísť proti nikomu, ale ísť v línii toho, čo chcú obyvatelia tohto mesta. Každý primátor mesta by mal bojovať svojou víziou, konkrétnymi skutkami a cieľmi. Ísť proti niečomu je len vyvolávanie boja,“ reagoval Raši.

Poukázal na úspechy posledných štyroch rokov, najmä úspešný projekt Košice – Európske hlavné mesto kultúry. „Košice boli veľmi úspešné mesto, zvládli historicky najväčší projekt, ktorý kedy na Slovensku prebiehal,“ zdôraznil Raši. „Košice boli ocenené cenou Meliny Mercoury z Európskej komisie a boli vyhodnotené ako mesto, ktoré má byť príkladom pre iné európske mestá, ktoré o tento titul súťažia,“ dodal.

„Tieto štyri roky sa niesli v znamení veľkých a úspešných akcií, ktorými sa Košice zviditeľnili. Ale tieto akcie boli naplánované už pred štyrmi rokmi,“ upozornila Bašistová. „Na úkor týchto veľkých akcií to bolo slabšie s riešením bežných problémov občanov, ako je napríklad bezpečnosť,“ zdôraznila.

Čo hovoria na Luník IX

Obaja kandidáti sa vyjadrili aj k situácii na sídlisku Luník IX. „Situácia v Košiciach je momentálne katastrofálna. Rómska komunita na Luníku IX. je najväčšia v strednej Európe. Riešenia musia byť konkrétne, nestačia represívne opatrenia, ako je zbúranie múrov a zbúranie šiestich bytoviek. Potom sa toto obyvateľstvo presúva do iných mestských častí. Moje riešenie je vybudovať mestské podniky, kde budú pre obyvateľov príležitosti na vzdelanie a prácu,“ uviedla Bašistová.

„Máme zásadu, od ktorej neupustíme, môže na nás tlačiť ktokoľvek. Zákony musia platiť na Luníku IX tak isto, ako platia všade inde v meste. Touto líniou sme sa vybrali, možno bola niekedy tvrdá. Nemôže sa celé mesto skladať na mnohokrát nezodpovedný život týchto obyvateľov. Na Luníku IX budú bývať tí, ktorí si platia nájomné, tak ako si ho platíme my všetci. Svietiť budú tí, ktorí nemajú nedoplatky na elektrine. Máme prvé bytovky, kde je nulový dlh za elektrinu a postupne sa spláca nájomné,“ reagoval Raši.

Redukovanie mestských častí

Obaja kandidáti podporujú zníženie počtu mestských častí, Košice ich dnes majú viac ako Bratislava. „Redukovala by som mestské časti s previazaním na financovanie a na vyšpecifikovanie kompetencií, ktoré by mali patriť mestským častiam. Ďalšou oblasťou by bolo nastavenie kritérií, ktoré sa viažu na miestne dane,“ uviedla Bašistová.

„Sám primátor nedokáže zredukovať počet mestských častí. Potrebuje podporu starostov mestských častí, ktoré majú byť redukované. Legislatíva je nastavená tak, že ľudia v mestskej časti, ktorej sa týka zlúčenie s inou mestskou časťou, to môžu zablokovať formou referenda. Na to, aby sme mestské časti zrušili, sa musí nájsť konsenzus a upraviť legislatíva,“ reagoval Raši.

Rozhovor s Bauerom

Z časových dôvodov sa diskusie nemohol osobne zúčastniť kandidát pravicovej koalície KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS a OĽaNO Rudolf Bauer. Prinášame vám s náím krátky rozhovor:

Prečo si myslíte (ak je to tak), že ste najsilnejším pravicovým vyzývateľom súčasného primátora Richarda Rašiho?
Pretože ma podporuje deväť stredopravicových politických strán a pretože v posledných župných voľbách minulého roku som v Košiciach vyhral nad predstaviteľom tej istej politickej strany Smer-SD, ktorej vrcholovým predstaviteľom je aj pán R. Raši, vysoko 2:1.

Pán Dečo vás označil za minulosť Košíc. Čo nové môžete mestu ponúknuť v budúcnosti?
Pán Dečo sa vzdal svojej kandidatúry na primátora, preto sa už k nemu nebudem vyjadrovať. Obyvateľom mesta ponúkam poctivú verejnú službu založenú na bohatých skúsenostiach vo verejnom sektore. Ponúkam mesto pre všetkých obyvateľov a nielen pre úzku stranícku skupinu. Ponúkam mesto priateľské k občanom a k rodine, ponúkam program „Košice pre Teba – múdre mesto“ – kvalitné služby a múdre riešenia pre všetkých.

Podporili by ste ako primátor zníženie počtu mestských častí? Ak áno, ako?
Áno, podporil, v súlade so zákonom. Mojou predstavou je cieľový stav päť až šesť mestských častí, s tým, že je potrebné lepšie rozdeliť, čo má zabezpečovať mestská časť a čo mesto.

Aký je váš recept na riešenie problému so sídliskom Luník IX?
Vyššia podpora zamestnanosti Rómov, výstavba nových obydlí samotnými Rómami a dôraz na vzdelávanie. Ideálne sú projekty, ktoré spájajú všetky tri oblasti – prácu, vzdelávanie aj bývanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM