Redakcia radí: Čas čerešní začína. Pripravte si tradičný recept
Zlákali vás čerešne na sobotňajšom trhu? Máme pre vás tip na chutný recept!
Čerešne nielen dobre chutia, ale sú i zdraviu prospešné. Obsahujú napríklad vitamín C, celú skupinu vitamínov B, množstvo minerálov v podobe draslíka, železa či horčíka a nájdete v nich tiež farbivá antokyany, ktoré pôsobia ako antioxidanty. A nielen to. Čerešne zlepšujú vzhľad pokožky a pôsobia omladzujúco.
Dostať ich v tieto dni nie je problém. Čas čerešní začína a napĺňajú sa nimi aj trhoviská a záhrady. Ak zlákali aj vás, prinášame vám tip na zaujímavý recept. Pripravte si tradičné čerešňové glgance.
Pochúťku na jeden “glg”, od čoho je odvodený aj samotný názov, si môžete pripraviť s tvarohom, cukrom a roztopeným maslom, s makom alebo so strúhankou.
INGREDIENCIE
1,5 šálky čerešní (vykôstkovaných)
1 šálka preosiatej hladkej múky
Ľadová voda (približne 12 lyžíc na zarobenie cesta)
Studená voda (1 pohárik na lepšiu manipuláciu s cestom)
Strúhanka
Práškový cukor
Roztopené maslo
POSTUP
Čerešne vykôstkujeme a umyjeme. Do misky vysypeme múku a po lyžiciach začneme postupne prilievať ľadovú vodu tak, aby sme vytvorili lepkavé ťahavé cesto bez hrudiek. Cesto nesmie byť tekuté.
Vo veľkom hrnci necháme medzitým zovrieť vodu a do cesta v miske pridáme čerešne. Trošku ich rukou obalíme. Pripravíme si pohár so studenou vodou, čistú lyžičku a malé sitko.
Keď voda začne vrieť začneme s lyžičkou vyberať čerešne s cestom. Naberieme na lyžičku a s prstom cesto potiahneme po celej čerešni (nemusí byť dokonale obalená celá čerešňa, občas sa vo vode cesto trošku odlepí a ovocie vytŕča).
Lyžičku namočíme do vriacej vody a pomaly vytiahneme von. „Glganec“ sa ľahko odlepí od lyžičky a spadne na dno hrnca. Takto postupujeme až pokým neminieme cesto s čerešňami. Tie, ktoré vyplávajú hore, vyberieme za pomoci sitka a necháme odkvapkať.
RADA: Vždy si pred obaľovaním ďalšieho „glgancu“ namočíme lyžičku do pohára so studenou vodou. Bude sa nám ľahšie narábať s cestom, ktoré sa jednoduchšie odlepí z lyžičky.
Na záver pripravené glgance posypeme strúhankou (opraženou na panvici), pocukríme práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom (podľa chuti). Prípadne namiesto strúhanky použijeme tvaroh alebo mak.
Čítajte tiež: Redakcia radí: Aj bratislavské trhy sú plné jahôd, máme pre vás tip na ľahký letný dezert