Správy

Rómovia sa môžu dočkať nového bývania: Na Luníku IX by mohli vyrásť bytovky

Starosta odhaduje celkové náklady na projekt z eurofondov približne na 2,5 milióna eur, spoluúčasť MsČ Košice - Sídlisko Luník IX by predstavovala päť percent.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia sa môžu dočkať nového bývania: Na Luníku IX by mohli vyrásť bytovky
3
Galéria
Zdroj: TASR

Na Luníku IX v Košiciach by mohli vyrásť nové bytové domy. Ako pre TASR povedal starosta tejto mestskej časti (MsČ) Marcel Šaňa, 48 bytov by malo stáť na mieste, na ktorom už bytovky v minulosti boli, avšak pre ich vážne narušenú statiku ich zbúrali.

„Zo strany MsČ už máme všetko pripravené, to znamená pozemok, územný plán aj urbanistickú štúdiu. Čakali sme na vhodnú výzvu Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity týkajúcu sa prestupného bývania, ktorá je už vyhlásená. Aktuálne pracujeme na žiadosti, ktorú podáme do požadovaného termínu, ktorým je 18. marec. Ak to vyjde a dotáciu získame, rozbehneme model takzvaného prestupného bývania,“ vysvetlil.

Podľa zásluh

Ako pokračoval, prideľovanie bytov by malo fungovať podľa zásluh. „Do nových bytov na Hrebendovej ulici by sa nasťahovali rodiny, ktoré sú na to pripravené. Do bytov, ktoré by sa po nich uvoľnili, by následne išli rodiny z nelegálnej osady Mašličkovo. Do nových ísť nemôžu, lebo na to nie sú pripravené, budeme ich musieť postupne integrovať. Pôjdu tam rodiny, ktoré si ich budú zveľaďovať a udržiavať. Rodiny z Mašličkova sa tiež budú môcť dostať do lepšieho, ale časom – ak ukážu, že si to vedia vážiť,“ uviedol.

Podľa Šaňu sa pomôže obom skupinám obyvateľov. „Tí, ktorí žijú v existujúcich bytovkách, kde majú napríklad regulovaný prístup k vode, no pritom majú zamestnanie a uhrádzajú to, čo uhrádzať majú, by si zaslúžili žiť v lepších podmienkach. Umožníme im to. Rodinám z Mašličkova zas umožníme to, že pôjdu bývať legálne a do lepšieho prostredia, pretože teraz žijú vo veľmi zlých podmienkach,“ do­dal.

Starosta odhaduje celkové náklady na projekt z eurofondov približne na 2,5 milióna eur, spoluúčasť MsČ Košice – Sídlisko Luník IX by predstavovala päť percent. Ako hovorí, miestny úrad eviduje žiadosti o nové bývanie od 200 rodín.

Foto, archív

Na sídlisku Luník IX bola zbúraná ďalšia bytovka
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM