Aktualizované Eliška Šándorová Rôzne

Rúbali hlava-nehlava: Na východe ktosi vyťal stromy zo vzácneho európskeho územia

Košický kraj sa môže pýšiť aj vzácnym kúskom prírody. Chránená krajinná oblasť Latorica však dostala poriadny zásah. Na území európskeho významu vyrúbali stromy za 75-tisíc.

Ilustračný obrázok k článku Rúbali hlava-nehlava: Na východe ktosi vyťal stromy zo vzácneho európskeho územia
Zdroj: TASR

Chránená krajinná oblasť (CHKO) Latorica je druhé nížinné chránené územie na Slovensku. Nachádza sa na juhovýchodnom Slovensku v okresoch Trebišov a Michalovce. V súčasnosti má CHKO Latorica rozlohu 23 198 ha a zaberá centrálnu časť Východoslovenskej nížiny od hranice s Ukrajinou až po hranicu s Maďarskou republikou.

Takmer celé územie je popretkávané sieťou živých a mŕtvych ramien a melioračných kanálov, ktoré vznikli po regulácii vodných tokov a odvodňovaní územia v rokoch 1953 – 1965.

Zaťali do prírody

Pred niekoľkými týždňami sa zamestnancom Správy CHKO Latorica naskytol do prírody pohľad, aký je ťažko pochopiť. Na piatich parcelách ktosi vyrúbal vzácne dreviny, ich spoločenská hodnota je vyčíslená na takmer 75-tisíc eur. Zaujímalo nás, ako vôbec môžu takto stromy jednoducho „zmiznúť“ a za aký čas.

„Na uvedenom území ide o tri lokality výrubu. Prvá lokalita je o výmere 1720 m2, druhá 378 m2 a tretia lokalita o výmere 133 m2 krovinatých porastov. Celkovo 92 ks stromov o priemere kmeňa cca 18 cm, vysokých cca 4 – 6 m, rastúcich v krovinatých porastoch a na ich okrajoch. Uvedený výrub sa dá uskutočniť v časovom horizonte 1 až 3 dni,“ uviedol pre Košice24 Juraj Minarčin, lesník Správy CHKO Latorica.

Územie pri Ladmovciach je zároveň súčasťou územia Natura 2000, prírodné prostredie a jeho súčasti majú mimoriadny, aj európsky význam (ÚEV). Z vyrúbaných drevín prevažovali javory poľné, agát biely, ale aj slivky v hodnote od takmer 1 500 eur za kus, až po najnižšiu za takmer 300 eur.

Ako ďalej Minarčin dodáva, vo vzťahu k danému ekosystému tento výrub na ploche 2230 m2 nebude mať vysoký dopad pre dané územie ÚEV Ladmovské vápence, ktoré je s rozlohou 3 322 300 m2. Nelegálny zásah do prírody však nemožno bagatelizovať.

Obvodnému oddeleniu Policajného zboru (PZ) v Strede nad Bodrogom už zamestnanci CHKO Latorica doručili podnet na preskúmanie pravdepodobne nedovoleného výrubu drevín pri obci Ladmovce a podľa našich informácií vo veci prebieha vyšetrovanie.

Východ má ďalšie chránené oblasti

Košický kraj a okres Trebišov majú aj iné vzácne územia. Ekosystém je poprepájaný organizmus a akýkoľvek nezodpovedný zásah možno na prvý pohľad navzájom nesúvisí, ale príroda nám to ukáže.

Región Medzibodrožie, ktorý je súčasťou Košického samosprávneho kraja a nachádza sa na južnej časti trebišovského okresu, zahŕňa 34 obcí. Na tomto území identifikovali ornitológovia v marci tohto roka viac ako 150 močiarov.

Podľa Mateja Repela zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dlife Slovensko, sú na 90 percent všetky vyschnuté. Niektoré prirodzene zachránia prípadné záplavy, ale obdobia sucha pretrvávajú dlhšie ako kedysi.

„Chránené vtáčie územie bolo vyhlásené kvôli ochrane európsky významných vtákov – vodných vtákov, ak im tieto mokrade aspoň niektoré nezachováme, tak toto územie úplne opustia a stratí vôbec zmysel ochrana prírody,“ vysvetlil pre TASR Matej Repel. Najväčšou snahou ornitológov je, aby vtáky nachádzali vhodné prostredie a naďalej sa vracali do močiarov.

Ochranári a lesníci musia byť, žiaľ, v strehu aj pred nezodpovednými zásahmi ľudí.

Ilustračné foto, TASR

Somotor mokrade močiar zavodnenie
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM