Správy

Schuster oslavuje 80-tku: Do Košíc prídu hlavy štátov, nebude chýbať drienkovica

Osemdesiat rokov oslávi bývalý prezident SR Rudolf Schuster vo veľkom štýle. Pri tejto príležitosti mu osobne zablahoželajú významné politické osobnosti, ktoré sa dostavia do Košíc na Medzinárodné prezidentské sympózium. Kto z významných politikov príde a kto už pozvanie odmietol?

Ilustračný obrázok k článku Schuster oslavuje 80-tku: Do Košíc prídu hlavy štátov, nebude chýbať drienkovica
Zdroj: Webnoviny.sk

Bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster pripravuje v polovici januára 2014 Medzinárodné prezidentské sympózium, kde pozval mnohých terajších aj bývalých prezidentov. Toto stretnutie má byť súčasťou osláv jeho životného jubilea. Už 4. januára dovŕši 80 rokov a aj keď narodeniny nezvykne oslavovať, teraz urobí výnimku, povedal Schuster pre médiá.

Gorbačov a ani Bush neprídu

Sympózium sa bude konať niekoľko dní po jeho narodeninách, 13. a 14. januára v Historickej radnici v Košiciach. Téma stretnutia bude Európska únia a svet. „Je to taká téma, že z ktorého kúta sveta príde prezident, tak sa môže k tomu vyjadriť. Potom z toho vydáme zborník,“ povedal Schuster.

Zároveň potvrdil, že písomne už pozval mnohé bývalé aj súčasné hlavy štátu. „Účasť mi prisľúbil bývalý poľský prezident Aleksander Kwasniewski, prezident Rakúska Heinz Fischer, prezident Rumunska Traian Baseschu. Bývalý nemecký prezident Hans Dietrich Genscher mi odpísal, že je síce už z nemocnice doma a ak sa bude dobre cítiť, tak príde,“ dodal a vysvetlil, že Michail Sergejevič Gorbačov sa zo zdravotných dôvodov sympózia nezúčastní. „Je po operácií,“ doplnil Schuster. Do Košíc nepríde ani George Bush, ten však už Schusterovi zaslal gratulačný list.

Program návštevníkov

Prezidentov čaká v Košiciach zaujímavý program. Prvý deň 13. januára absolvujú slávnostnú večeru a 14. januára sa bude konať samotné pracovné rokovanie v Historickej radnici. Večer potom navštívia predstavenie opery Carmen v Štátnom divadle. Taktiež budú môcť navštíviť letecké múzeum a múzeum kinematografie v Medzeve.

„Bez drienkovice by sa to nemohlo konať. Je to tradičný nápoj pri všetkých stretnutiach s prezidentmi. Je už pripravená,“ s úsmevom uzavrel Schuster.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM