Zuzana Vajayová Rôzne

Seminárny kostol má nový organ, ide o dar zo Švajčiarska

V seminárnom kostole sv. Antona Paduánskeho v Košiciach hrá nový organ. Ide o zrekonštruovaný dar zo Švajčiarska od tamojšieho evanjelického reformovaného spoločenstva.

Organ sa zvyčajne vyhotovuje pre konkrétne priestor, seminaristi v tomto prípade trochu riskovali, keď už hotový nástroj museli „zapasovať“ do kostola s mimoriadne dobrou akustikou.

Rektora kňazského seminára a správca kostola Františka Katriňáka zrekonštruovaný nástroj teší. „Uvažovalo sa, ako bohoslužbu vylepšiť kvalitnejším hudobným nástrojom. V roku 2006 prišla ponuka zo Švajčiarska. Až do roku 2009 bol prakticky len uložený. Potom sme hľadali spôsoby, ako uplatniť tento veľmi kvalitný organ,“ opísal Katriňák. Švajčiari darovali Košiciam mechanický organ pochádzajúci od firmy Metzler z roku 1951.

Katriňák vysvetlil, že organ bolo treba nielen obnoviť, ale aj adaptovať na nový priestor. Vo výberovom konaní sa osvedčila maďarská firma. Len oprava vyše 6000 kg ťažkého organu vyšla podľa Katriňáka na cca 150.000 eur. Potrebné však boli aj ďalšie úpravy – zabezpečiť statiku chóru kostola a zrekonštruovať aspoň tú časť stropnej maľby, ktorá je nad priestorom organu. Cena sa tak vyšplhala na vyše 200.000 eur. Kostol získal peniaze zo zbierok veriacich, časťou prispela aj nemecká cirkev. Organ má nové časti v 75 percentách, podľa Katriňáka však dôležité a nákladné prvky pochádzajú práve z pôvodného organu.

Nový organ by podľa moderátora cirkevnej hudby a spevu Jána Verbackého stál trojnásobne viac. „Keď sme ho dostali, išli sme do rizika. Viedli sme dosť veľké a dlhé konzultácie, radili sme sa s tými najväčšími odborníkmi, ktorých máme na Slovensku v oblasti technického prevedenia, ale aj s koncertnými majstrami,“ vysvetlil Verbacký. Organ bol napokon rozšírený o tri nové registre. „Aby bol využiteľný nielen pre koncert, ale aj liturgickú prax,“ poznamenal Verbacký. Seminaristi nepochybujú, že na novom organe zaznejú tóny aj počas umeleckých koncertov.

Nástroj je v skúšobnej prevádzke od polovice decembra minulého roku. V sobotu 14. apríla ho posvätia, čaká ho aj kolaudácia. Komisia zhodnotí nástroj, či je napr. zladený s kostolom, akú má kvalitu píšťal, zvuku, pozrie sa aj na pohodlie, ako sa na organe hrá.

Katriňák pre TASR povedal, že hudba nie je len ozdobou, ale je dôležitou súčasťou liturgie. „Organ je kráľovský nástroj a v rámci dejín cirkvi, v tých bohoslužobných aktivitách sa najviac používa práve organ. Je dôležitou pomocou, ako vyjadriť vnútorné emócie. Hudba organu môže zároveň dotvárať dojem a atmosféru, ktorá dopĺňa chrám,“ vysvetlil Katriňák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM