Eva Mikulová Rôzne

Skúšobné jazdy električiek na Moldavskej začnú už tento týždeň

Práce na poslednom modernizovanom úseku, od Steel arény až po okružnú križovatku „Moldavská" napredujú podľa stanoveného harmonogramu.

Ilustračný obrázok k článku Skúšobné jazdy električiek na Moldavskej začnú už tento týždeň
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Ak nedôjde k nejakým nepredvídateľným okolnostiam, dátum celkového ukončenia stavby, čiže koniec augusta tohto roka, bude dodržaný.

„S prácami sme na tom naozaj veľmi dobre, máme harmonogram, každý deň sa na stavbe stretávame so zástupcami investora, prípadné problémy riešime vďaka tejto výbornej spolupráci okamžite. Ku dnešnému dňu už máme za sebou preberacie konania, a všetko smerujeme k tomu, aby sme mohli požiadať o kolaudačné konanie, čo sa električiek týka. Na budúci týždeň (8. 8. 2018) začíname so skúšobnými jazdami električiek, ktoré budú skúšobne jazdiť v celom úseku, od Steel arény, po Moldavskej ceste, samozrejme, vrátane okružnej križovatky „Moldavská"," uviedol riaditeľ spoločnosti Eurovia SK, Štefan Bálint.

Skúšky začnú 8. augusta

V tejto súvislosti viceprimátor Martin Petruško prosí všetkých Košičanov, aby od 8. augusta boli v spomínanom úseku stavby čo najviac opatrní a dávali si kvôli skúšobne premávajúcim električkám pozor, keďže tadiaľ električky nejazdili už dlhší čas. Eurovia zároveň upozorňuje, že od spomínaného dátumu už bude celé trakčné vedenie v danom úseku natrvalo pod napätím.

Pôvodné asfaltové koberce na Moldavskej boli v dezolátnom stave, preto mesto nad rámec projektu modernizácie električkových tratí vyčlenilo financie z rozpočtu na realizáciu nových asfaltových povrchov.

„V prvej fáze boli urobené nové asfalty, avšak iba dočasne, a vznikli z toho rôzne dezinterpretácie a aj medializované chaotické informácie. Na viacerých kontrolných dňoch som viackrát povedal, že tak ako sme riešili novými asfaltmi cesty na „Terase", chceme komplexne riešiť aj úsek od „Moldavskej" až po budovu košických súdov. Kompletne nový asfalt dáme v tomto úseku nielen na cesty, ale aj chodníky, budú tam osadené aj nové obrubníky. Mesto na to vyčlenilo extra balík peňazí, takže to vyriešime ozaj komplexne," zdôraznil viceprimátor.

Bez obmedzení až 31. augusta

Podľa Š. Bálinta, keďže po ukončení prác sprejazdnili v plnom profile križovatku Žižkova – Štúrova – Kuzmányho, poobedňajšie kolóny počas dopravnej špičky sa už v smere od Toryskej ulice nevytvárajú. Zatiaľ ešte Eurovia nemôže uvoľniť pre motoristov aj ďalšie komunikácie, lebo by to výrazne skomplikovalo dopravu v meste. Kompletne by mal byť uvedený úsek pre dopravu, vrátane mestskej hromadnej, uvoľnený a prejazdný 31. augusta.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM