Marcel Mojžiš Hokej

Smrť po mozgovej príhode: Zomrel bývalý hokejista Košíc Viliam Belas (†49)

Vo veku nedožitých 50 rokov skonal v nedeľu po mozgovej príhode bývalý hokejista VSŽ Košice a štvornásobný československý reprezentant Viliam Belas. Do povedomia fanúšikov Košíc sa nezmazateľne zapísal ako autor víťazného gólu vo finálovej sérii samostatných nájazdov proti Dukle Jihlava v roku 1986.

Ilustračný obrázok k článku Smrť po mozgovej príhode: Zomrel bývalý hokejista Košíc Viliam Belas (†49)
Zdroj: Webnoviny.sk

V riadnom hracom čase sa vtedy stretnutie skončilo 3:3 a o víťazovi rozhodla až tretia séria nájazdov a v ňom gól Belasa do bránky Petra Břízu. Následný pokus jihlavského Benáka brankár Pavol Švarný zmaril a Košice sa tak po prvý raz tešili z majstrovského titulu.

„Je to smutná správa, ktorá ma hlboko zasiahla,“ uviedol pre hokej.sk jeho bývalý spoluhráč Igor Liba. „Na Vila budem vždy spomínať ako na mladého, veselého a bezstarostného chlapca, ktorý hrával so mnou a Jánom Vodilom v útoku po emigrácii Mira Ihnačáka. Musím povedať, že ho zastúpil výborne a okamžite začal strieľať góly. Ten posledný zo sezóny 1986 rozhodol o našom prvom titule majstrov Československa a v histórii košického hokeja, tak bude zapísaný zlatými písmenami.“

O jeho „majstrovskom“ góle povedal: „Stále to mám pred očami. To bol Vilov najslávnejší moment. V tom čase si ho vyhliadli aj tréneri národného tímu Bukač s Neveselým. Veľká škoda, že na sebe prestal pracovať a nevyužil svoj talent na maximum. Pomaly sa z veľkého hokeja vytratil. Keď sme sa s ním ale raz za čas stretli, vždy sme mali o čom hovoriť. Bol to človek, ktorý si vedel užívať. Škoda ho, ale taký je život.“

Viliam Belas odohral vo federálnej lige viac ako 350 zápasov, v ktorých dal 113 gólov. V roku 1984 reprezentoval Československo, záver kariéry strávil v Prešove a Liberci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM