Špeciality starých mám zo Spiša, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj na Spiši. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré sú jednoduché a chutné zároveň.
Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy.
Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.
Džatky
Potrebujeme: zemiaky, polohrubú múku, masť, slaninu poprípade cibuľu
Postup: Zemiaky uvaríme, ba priam až rozvaríme. Scedíme vodu tak, aby na spodku hrnca ešte trošku zostalo. Zasypeme polohrubou múkou a necháme spariť. Potom vymiešame hladkú masu, z ktorej budeme robiť guľky. Guľky opražíme na rozpálenej masti. Dochutíme spraženou slaninkou, alebo cibuľkou. Podávame s mliekom.
Kuľaša
Potrebujeme: zemiaky, hrubú múku, maslo, kyslé mlieko
Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké zlejeme polovicu vody do iného hrnca. Zvyšnú popučíme zo zemiakmi do hladka. Potom prilejeme tú vodu, ktorú sme zliali a keď začne vrieť tak pomaly sypeme múku a miešame, aby nevznikli hrudky. Dáme na taniere a polejeme spraženým maslom… podávame s kyslým mliekom .
Papcún
Potrebujeme: zemiaky, hrubú múku alebo detskú krupicu, vajíčko, soľ, papriku, maslo a cibuľku
Postup: Cibuľku popražíme na masle, zalejeme vodou pridáme papriku , soľ a zemiaky pokrájané na kocky. V miske zmiešame múku, alebo detskú krupicu s vajíčkom a spravíme tuhšie cesto. Cesto postrúhame na strúhadle a keď sú zemiaky polohotové pridáme ich do polievky. Podávame s chlebom.
Kukuričanka
Potrebujeme: mlieko, kukuričná múka, maslo, cukor
Postup: Mlieko s cukrom dáme zohriať. Keď začína pomaly vrieť sypeme kukuričnú múku a stále miešame. Množstvo záleží od toho akú hustú kašu máme radi. Dáme na tanier a polejeme rozpusteným maslo. Môžeme dochutiť grankom, alebo kakaom.
Posúchy
Potrebujeme: zemiaky, hrubá múka, vajce, soľ, maslo
Postup: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme cez sitko a na doske spracujeme s múkou, soľou a vajíčkom. Z vypracovaného cesta pokrájame rovnaké kúsky, rozvaľkáme a pečieme na platni sporáka do ružova. Pred pečením treba popichať vidličkou. Upečené môžeme potrieť maslom a podávame s čajom.
Foto: ilustračné