Správy

Študenti zamakajú aj cez leto: Špičkoví vysokoškoláci vyhrnú rukávy v U.S. Steel!

V hutníckej spoločnosti U.S. Steel Košice absolvujú aj tento rok letnú stáž vybraní študenti vysokých škôl a univerzít. U najväčšieho zamestnávateľa na východe Slovenska bude od 1. júla do konca augusta stážovať 39 absolventov štvrtého ročníka. Vysokoškolákov čaká aj finančná odmena.

Ilustračný obrázok k článku Študenti zamakajú aj cez leto: Špičkoví vysokoškoláci vyhrnú rukávy v U.S. Steel!
Zdroj: TASR

Študenti budú môcť nielen spoznať, ale aj priamo sa zapojiť do výrobných a riadiacich činností podniku. „Hlavným cieľom tohto projektu je umožniť študentom prepojiť nadobudnuté teoretické vedomosti s praxou a získať praktické skúsenosti. Druhou dimenziou je budovanie databázy potenciálnych zamestnancov spoločnosti USSK, pretože na letnú stáž sú vybratí špičkoví uchádzači,“ uviedol viceprezident U.S. Steel Košice pre ľudské zdroje Martin Pitorák.

Stážistov ohodnotia odmenou

Program stáže, ktorá sa koná už dvanástykrát, je rozdelený na dve časti. Časť týždňa pracujú stážisti pod vedením pridelených mentorov priamo na pracovisku, kde sa zapájajú do riešenia konkrétnych problémov a úloh. Druhá časť je venovaná rozvoju základných nadodborných zručností, ako sú prezentačné zručnosti, tímová práca, koučingový prístup v oblasti vedenia ľudí, riešenie problémov, príprava životopisu či príprava na interview. „V rámci tejto časti majú študenti možnosť spoznať výrobnú časť našej spoločnosti formou organizovaných exkurzií,“ priblížil Pitorák. Študenti zároveň v priebehu stáže riešia prípadovú štúdiu. Za svoje úsilie sú ohodnotení finančnou odmenou.

Záujem o stáž stúpa

Podmienkou pre zaradenie do letnej stáže v podniku je štúdium v 4. ročníku dennej formy štúdia. Pri výbere uchádzačov sa zohľadňuje študijné zameranie, ako aj aktivity počas štúdia. Súčasťou výberov je tiež absolvovanie jazykových testov a viacerých kôl osobného pohovoru, a to až na úrovni generálnych manažérov a viceprezidentov.

„Záujem o letnú stáž v spoločnosti USSK zaznamenáva stúpajúci trend. Každoročne sa na ňu hlási niekoľko sto študentov z jednotlivých vysokých škôl a univerzít z celého Slovenska, najviac z Technickej univerzity v Košiciach,“ priblížil viceprezident spoločnosti. Mnoho účastníkov podľa neho nadviaže počas stáže cenné partnerstvá v rámci spoločnosti a pokračuje v kontaktoch aj neskôr, napríklad formou riešenia diplomovej práce na témy, ktoré vypisuje U.S. Steel. Absolventi stáží sú zároveň cenným zdrojom pri prijímaní nových zamestnancov do spoločnosti.

Brigády pre stredoškolákov

Okrem stáží pre vysokoškolákov ponúka hutnícka firma aj letné brigády pre absolventov stredných škôl. Ide o práce priamo vo výrobných prevádzkach, kde vykonávajú pomocné práce. „Vzhľadom na to, že sme priemyselným podnikom, je to príležitosť pre absolventov s technickým zameraním, ktorí majú blízko k hutníctvu, strojárstvu, elektrotechnike a doprave. Predchádzajúce skúsenosti nie sú požadované, ale výhodu majú absolventi partnerských škôl, ktorí sa pripravovali na povolanie v našej spoločnosti,“ vysvetlil Pitorák.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM