Tlačové správy

Svoj štandard bývania si udržujeme dlhodobo

Povedali by ste, že sa úroveň vášho bývania počas vášho života nijako výrazne nezmenila? Potom ste na tom rovnako ako vyše polovica Slovákov. Dokazuje to prieskum, ktorý pre Prvú stavebnú sporiteľňu zrealizovala Agentúra sociálnych analýz.

Ilustračný obrázok k článku Svoj štandard bývania si udržujeme dlhodobo

Štandard bývania väčšiny slovenských domácností sa dlhodobo udržiava na rovnakej úrovni. Konštatuje to v priemere až 57 % respondentov. Približne tretina (32 %) uvádza zvyšovanie úrovne bývania, zatiaľ čo pokles štandardu svojho bývania priznalo 11,5 % opýtaných.

Najpriaznivejší vývoj bytovej situácie z hľadiska štandardu hlásia ľudia na vrchole svojho produktívneho veku. Približne 40 % respondentov vo veku od 30 do 50 rokov uviedlo, že štandard ich bývania sa im v doterajšom živote zvýšil. Rast úrovne bývania je pritom priamo úmerný aj so vzdelaním. Naopak, najvýraznejší pokles štandardu priznali respondenti vo veku od 50 do 65 rokov. Z hľadiska rodinných pomerov zaznamenávajú pokles úrovne bývania najmä rozvedení.

Zaujímavé je, že svoj štandard bývania zhodnotili ako rastúci najčastejšie v Prešovskom kraji (38,2 %), zatiaľ čo v susedných Košiciach bolo takto optimistických najmenej – len 23,1 % respondentov. Naopak, práve v košickom kraji bolo najviac tých, ktorí skonštatovali, že sa štandard ich bývania zhoršuje (16 %). Celkovo najpriaznivejšia situácia je v Bratislave, kde až 95,2 % opýtaných uviedlo, že štandard ich bývania je stabilný alebo sa zvyšuje.

Zvyšovanie štandardu bývania pomocou stavebného sporenia

Stavebné sporenie je špeciálny finančný produkt určený práve pre tých, ktorí chcú svoje bývanie skvalitniť, zútulniť, rekonštruovať či úplne zmeniť, jednoducho zvýšiť si štandard bývania. Z nasporených prostriedkov, resp. úveru na bývanie a úveru na zariadenie domácnosti od PSS, a. s., je možné zrealizovať čokoľvek, čo súvisí s bývaním. Momentálne PSS, a. s., ponúka výhodné úvery na bývanie ušité priamo na mieru klienta s úrokovou sadzbou už od 3,19 % ročne. Ak má klient záujem o zariadenie domácnosti (novú práčku, nábytok a pod.) môže využiť výhodný spotrebiteľský úver s dobou splatnosti až 7 rokov a úrokom už od 7,8 % ročne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM