Rôzne

Tip na výlet: Herliansky gejzír je slovenským unikátom, FOTO, VIDEO

Iba kúsok od Košíc máme slovenskú raritu. Navštívte gejzír v Herľanoch.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Herliansky gejzír je slovenským unikátom, FOTO, VIDEO
Zdroj: TASR/František Iván

Herliansky gejzír je jednou z vyhľadávaných atrakcií v okolí Košíc. Ide o vzácny studený gejzír, ktorý sa nachádzaj v obci Herľany, (okres Košice-okolie) na úpätí Slanských vrchov.

Zdroj: TASR/František Iván

Erupcie gejzíru spôsobuje oxid uhličitý, vystupujúci z podložia pozdĺž tektonických zlomov. Bol aktivovaný v 19. storočí umelo vrtom hlbokým 404,5 metra. Gejzír je aktívny nepretržite od roku 1872, pričom do roku 1903 a v rokoch 1957–2006 bol jediným studeným gejzírom v Európe.

Stráca svoju silu

Gejzír samovoľne strieka do výšky viac ako 20 metrov s periódou 32 až 36 hodín a erupcia trvá približne 25 minút. Teplota vystrekovanej vody je 14 až 18°C a voda je silne mineralizovaná. V súčasnosti postupne stráca na sile a čas medzi erupciami sa predlžuje. Gejzír bol v roku 1987 vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku.

V roku 2016 prešiel gejzír rekonštrukciou financovanou z prostriedkov envirofondu SR a Technickej univerzity Košice. Výška erupcie gejzíru je po oprave okolo 22 metrov.

Dátum a čas najbližšej erupcie je zverejňovaný na stránke obce. Ak nechcete divadlo premeškať, odporúča sa prísť o niečo skôr, keďže čas erupcie je len orientačný, a môže k nej dôjsť o niečo skôr. Najbližšia erupcia sa očakáva v 14. júla medzi 13.00 a 15.00 hod.

Herliansky gejzír
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Prečítajte si aj tieto zaujímavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM