Veronika Ondo-Cholewová Správy

Trhu s bytmi v Košiciach sa darí: Čo je za tým a čo je momentálne najviac in?

Realitný trh s nehnuteľnosťami v Košiciach zaznamenal od začiatku tohto roka mierne oživenie, zvýšený záujem je predovšetkým o kúpu bytov. Preferované sú najmä menšie a staršie byty.

Ilustračný obrázok k článku Trhu s bytmi v Košiciach sa darí: Čo je za tým a čo je momentálne najviac in?
Zdroj: TASR

„Klienti veria realitnému trhu a vidia v ňom možnosť stabilnej investície s možnosťou prenájmu, prípadne následného predaja so ziskom. Oživenie priniesli výhodné hypotekárne úvery so sadzbou pod 2 %, ako aj nízke úročenie vkladov v bankách,“ uviedol Róbert Friedrich z košickej realitnej kancelárie R 69.

Kupujú najmä menšie byty

Záujemcovia podľa neho preferujú menšie byty, ktoré sú väčšinou ich prvou kupovanou nehnuteľnosťou. „Novým fenoménom na trhu sú investori, ktorí sa neboja investovať do kúpy starších nehnuteľností – zatiaľ sú to prevažne byty – a následne ich zrekonštruovať vo vyššom štandarde a predať s miernym ziskom, prípadne dlhodobo prenajať,“ dodal. Podľa realitného makléra Michala Opinu zo spoločnosti VRK Real Plus sú ceny nehnuteľností v Košiciach stabilné, takmer totožné s dlhodobým priemerom.

„Zaznamenali sme mierny nárast cien menších bytov do 50 štvorcových metrov (cca 4 %). Ide o najviac dostupnú alternatívu bývania pre mladých a tiež z dôvodu nedostatku dostupných nájomných bytov. Ponuka predaja týchto bytov je vyrovnaná s dopytom,“ konštatoval. Naopak, k poklesu ceny došlo u starších rodinných domov v Košiciach a okolí.

Garsónky sú in

U bytov je stabilne najväčší záujem o panelákové garsónky a jedno až dvojizbové byty, a to v lokalitách centrum, Sever, Juh, Kuzmányho sídlisko a Terasa. Menší záujem je o lokality, ako sú Ťahanovce, Jazero či Furča. Záujem je aj o byty v novostavbách vo výmere do 100 m2. „Znížený dopyt je po starších rodinných domoch z dôvodu, že cena ich obstarania spolu s cenou renovácie často prekročia obstarávaciu cenu novostavby. Záujem je i o novostavby rodinných domov v lokalite do 15 kilometrov v okolí Košíc,“ uviedol Opina. Súčasné ceny za štvorcový meter (m2) v panelákových bytoch sú podľa neho pri garsónkach a jednoizbových bytoch zhruba 1050 – 1200 eur, u dvojizbových 950 – 1050 eur a pri troj a štvorizbových 850 – 1000 eur.

Rodinné domy

Cena starších rodinných domov je približne 1000 eur za m2 a pri novostavbách zhruba 1300 – 1400 eur. „Záujem o rodinné domy v rámci mesta sa zúžil na nehnuteľnosti s dobrou dostupnosťou, vhodným dispozičným riešením, lokalita predstavuje hlavné kritérium pri predaji. Osobne cítim nedostatok vhodných pozemkov stavebne pripravených na výstavbu rodinných domov v Košiciach a okolí mesta Košice,“ konštatoval Friedrich. Vzhľadom na nízke úrokové sadzby predstavuje kúpa nehnuteľnosti na úver zhruba 80 – 90 % z celkového predaja všetkých bytov v Košiciach. S obmedzením poskytovania 100-% bankového úveru na základe intervencie Národnej banky Slovenska (NBS) však podľa odborníkov už cítiť čiastočné problémy kupujúcich s dofinancovaním rozdielu kúpnej ceny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM