Správy

Ukrajinci sa chcú učiť slovenčinu. Univerzita pre nich pripravila kurzy

Na košickej Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) pripravili pre utečencov z Ukrajiny intenzívny kurz slovenčiny.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinci sa chcú učiť slovenčinu. Univerzita pre nich pripravila kurzy
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Pilotný intenzívny kurz slovenského jazyka pre utečencov z Ukrajiny realizuje v týchto dňoch Centrum jazykovej prípravy Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (CJP FF UPJŠ). Prvý dvojtýždňový kurz sa začal 28. marca a potrvá do 8. apríla.

Z rôznych odborov

„Zo 16 aktuálnych študentov majú všetci stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie a sú z rozličných odborov – medzi nimi aj vysokoškolské študentky, zdravotné sestry, lekárka, učiteľky, IT pracovník a vedecká pracovníčka,“ informovala vedúca katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie fakulty Marianna Sedláková.

V zozname evidujú už ďalších 15 záujemcov o rovnaký kurz, ktorí chcú opakovať vždy po dvoch týždňoch. Na ňom by participovali aj študenti slovenského jazyka a literatúry z katedry a externí učitelia.

Jazyk na prežitie

„Počas dvojtýždňového kurzu majú frekventanti každý pracovný deň 90-minútové lekcie plus jednu víkendovú aktivitu s dobrovoľníkom z radov študentov alebo zamestnancov nevyučujúcich priamo v kurze,“ priblížila Sedláková. Vyučovanie prebieha každý deň s inou lektorkou.

„Po skončení kurzu by mali byť jeho absolventi schopní dorozumieť sa po slovensky v najbežnejších životných situáciách – získajú takzvaný jazyk na prežitie. Zároveň im bude vydané potvrdenie o absolvovaní kurzu,“ doplnila vedúca katedry. Silno motivovaní študenti by mali byť schopní po absolvovaní kurzu pokračovať v štúdiu aj samovzdelávaním.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM