Správy

Projekt Sadni si Košice! sa vo verejnom priestore ujal

Na rôznych miestach v Košiciach pribudlo za posledné týždne 30 sivých stolov a 90 stoličiek. Mobilné sedenie budú k dispozícii až do októbra.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Sadni si Košice! sa vo verejnom priestore ujal
Zdroj: TASR/František Iván

Podľa autora projektu Rada Šalitroša doterajšie výsledky prevýšili jeho očakávania. Okrem oddychu a socializácie prostredníctvom tejto myšlienky vznikli aj ďalšie projekty.

Exteriérové mobilné sedenie umiestnili v átriu Východoslovenskej galérie, v areáli Katovej Bašty, na dvore Verejnej knižnice Jána Bocatia či v priestoroch Kasární/Kultur­parku.

„Bolo ťažké sa na týchto miestach stretávať, keďže tam bolo málo mobiliáru. Teraz, keď ľudia prídu na nejaké podujatie alebo výstavu, môžu pri týchto stoloch nielen oddychovať, ale sa tiež socializovať a diskutovať. Vedia si ich aj posúvať do tieňa či na slnko,“ povedal.

Inšpirácia zo západu

Takýmto sedením sa inšpiroval v Prahe a v Bratislave.

„Najprv som si myslel, že tie stoly a stoličky vyložil nejaký podnik. Ale bolo ich veľa a rovnakých, tak som sa o to začal zaujímať. Potom mi napadlo, že takéto niečo by bolo dobré dostať aj do Košíc, keďže je tu veľa nevyužívaného verejného priestoru,“ uviedol Šalitroš.

Projekt zastrešuje Nezisková organizácia Creative Industry Košice (CIKE) s podporou jednej z nadácií.

Sadnúť si a začítať sa

Podľa autora vďaka tomuto mobilnému sedeniu vznikli aj ďalšie projekty. Jedným z nich je KnihoPark v Kulturparku.

Ako povedala riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Kamila Prextová, ide o kútik s ponukou voľného čítania, ktorým chcú podporiť projekt mobilného sedenia v meste. K dispozícii sú knihy aj časopisy pre deti i dospelých. Ako povedala, využívajú to noví aj stáli čitatelia knižnice.

Mobilné sedenie má byť pre verejnosť v Košiciach k dispozícii podľa počasia, resp. približne do októbra. Naspäť sa má potom vrátiť na jar budúceho roka.

„Chceme, aby na budúci rok pribudli aj lehátka,“ dodal Šalitroš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM