Lukáš Mano Rôzne

V Košiciach si koncertom uctili Havlovu pamiatku

Osobnosť posledného československého prezidenta Václava Havla poznamenala aj vyvrcholenie projektu Košické Vianoce. Plánovaný vianočný „Beatles Vianoce 2011" na pódiu pri Immaculate bol venovaný práve Václavovi Havlovi a niesol sa v spomienkovom

V jeho úvode zazneli piesne v podaní žiakov Základnej umeleckej školy Jantárová a Krosnianska a potom po krátkom príhovore požiadal primátor Košíc Richard Raši o minútu ticha.

Niekoľko stoviek prítomných Košičanov a ďalší na neďalekých vianočných trhoch si aj takto pripomenuli výnimočnú osobnosť človeka, ktorého aj tu vnímajú ako symbol porážky komunistického režimu.

„Aj ja patrím ku generácii, ktorá v čase revolúcie dosahovala vek dospelosti. revolúcia ma zasiahla ako prváka na vysokej školej a prežíval som to veľmi emotívne. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo sme sa veselý záver Košických Vianoc rozhodli venovať spomienka na Václava Havla,“ povedal Richard Raši.

Zdôraznil, že tomu bola prispôsobená aj produkcia na pódiu, ktorá až do 18.00 h bola jemná a pokojná. V programe vystúpila aj košická skupina Backwards, ktorá svoj repertoár prispôsobila pocte a spomienke na veľkého človeka a politika. Raši sa napoludnie zúčastnil aj zádušnej omše, ktorú slúžil košický arcibiskup Bernard Bober. „Bola tiež zorganizovaná na poslednú chvíľu a bolo to, aj keď veľmi smutné, tak príjemné stretnutie a spomienky,“ dodal Raši.

Uctiť si pamiatku Václava Havla mohli Košičania aj zápisom do kondolenčnej listiny, ktorá bola umiestnená vo vestibule magistrátu. „Keď som tú knihu listoval vo štvrtok (22.12.), tak tam bolo asi desať husto popísaných strán spomienok, odkazov, či len podpisov,“ uzavrel Raši.

Zdroj: TASR, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM