Zuzana Vajayová Kultúra

V Košiciach tradične ožijú múzeá a galérie aj v noci

Koncept otvorenia múzeí a galérií v netradičnom večernom a nočnom čase začal vo Francúzsku v záujme spopularizovať činnosť týchto kultúrnych inštitúcií. Už 8. ročník tohto podujatia sa uskutoční na celom Slovensku v rovnaký deň v sobotu 19. mája 2012

V Košiciach aj v rovnakom čase od 17.00 do 01.00 v noci a zapojí sa doň sedem kultúrnych inštitúcií. Z tých tradičných Východoslovenské múzeum, ktoré zároveň oslávi svoje 140. narodeniny, Slovenské technické múzeum, Východoslovenská galéria a Múzeum Vojtecha Lőfflera. Tento rok sa k podujatiu pripojili aj moderné galérie súčasného umenia Galéria Pyecka gallery a Make up gallery. Svoje brány otvorí aj novozrekonštruovaná Pamätná izba Sándora Máraiho a ožije aj Ulička remesiel.

Východoslovenské múzeum prináša tento rok veľmi bohatý program v znamení svojej „140-ky“. Návštevníkov prebudí zvukmi nočnej prírody, expozíciu Rodošto ovládnu turecké prekvapenia a orientálne tanečnice a Miklušova väznica ponúkne návštevníkov pochúťky pani Katovej a občerství ich Katovým nektárom. Zažijeme aj dobrodružstvo s delovou guľou a sfukovať budeme aj 140 sviečok na narodeninovej tor­te.

Slovenské technické múzeum si pre verejnosť pripravilo atraktívnu ukážku odlievania zvonu na nádvorí múzea na Hlavnej 88. Súčasťou programu je aj tradičná návšteva Planetária či Siene elektrických výbojov. Svoje brány tradične otvorí aj Múzeum letectva na Letisku Košice a expozícia historických hodín v kaštieli v Budimíri.

Inštalácie vo Východoslovenskej galérii si tento rok návštevníci budú môcť prezrieť dokonca na korčuliach. Galéria poňala tento ročník skutočne kreatívne. Nočným návštevníkom predstaví koncept „Zelenej galérie“ a expedíciu papierovým svetom s nočnými logopátračmi. Návštevníci dokonca Prežijú šok na vlastnej ko-lá-ži! Predstavia sa aj architektonické návrhy rekonštrukcie z projektu Európske hlavné mesto kultúry. Múzeum Vojtecha Löfflera v noci ožije aj prostredníctvom externej výstavy mladých umelcov pod názvom „Vnímajte nás“ na Dominikánskom námestí.

Novozapojené kultúrne centrá zamerané na súčasné umenie a to Make up gallery a Pyecka gallery prinesú vernisáže výstav. Pyecka gallery vernisáž Martina Barana „REUS“ s názvom „Dimenzie“ a Make up gallery predstaví svoj dramatický koncept výstavného cyklu o konci sveta. Novinkou pre návštevníkov bude aj možnosť započúvať sa pri káve do čítania z diel literáta Sándora Máraiho v slovenskom aj maďarskom jazyku, a to v jeho Pamätnej izbe na Mäsiarskej ulici.

Počas noci múzeí a galérií ožije aj Ulička remesiel. Tá sa premení už od 10:00 hodiny na Uličku umelcov s atmosférou francúzskej uličky Montmartre. Pre návštevníkov čaká na trase po zapojených múzeách a galériách aj prekvapenie v podobe zaslania virtuálnej pohľadnice s motívom Košickej noci múzeí a vlastného portrétu.

Počas podujatia bude platiť do múzeí a galérií opäť jednotné, zvýhodnené vstupné 1 €, ktoré nočný návštevník zaplatí v prvom navštívenom múzeu či galérii a do ostatných už bude mať vstup zdarma. Toto populárne podujatie je jedným z profilových podujatí programu Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013.

Zdroj: www.visitkosice.eu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM