Rôzne

V Košiciach vzniká prvá hotelová izba venovaná mediálnemu umeniu

V časti Košíc, kde sa umenie a kreatívny priemysel koncentrujú v najvyššej miere, vzniká hotelová izba - The Invisible Hotel venovaná mediálnemu umeniu a digitálnym technológiám.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach vzniká prvá hotelová izba venovaná mediálnemu umeniu
Zdroj: FB Tabačka Kulturfabrik

Je odkazom na členstvo Košíc v Sieti kreatívnych miest UNESCO v oblasti mediálneho umenia. Autormi sú umelec Boris Vaitovič a architekt Štefan Pacák. TASR o tom informovala Ivana Ščuroková z neziskovej organizácie Creative Industry Košice.

Mediálne prvky

Interiér izby bude tvoriť niekoľko novo-mediálnych prvkov. Zvuková sound art stena s viac než 40 reproduktormi, ovládaná interaktívnym laserom alebo aplikáciou, môže slúžiť ako špecifický prehrávač vlastnej hudby a v štandardnom režime prehráva skladby slovenských súčasných skladateľov.

V izbe sa bude podľa Ščurokovej nachádzať aj CMYK shadow, ktorý rozkladá svetlo a vrhá tieň v jasných tlačových farbách, hologram Dómu svätej Alžbety, ktorý hostí privíta na stole izby či animácia napojená na otváranie dverí.

„Podstatnou súčasťou bude custom aplikácia na tablete, ktorá interaktívne pracuje s výhľadom na dvor Tabačky, na komplex na Strojárenskej ulici a na celkovú panorámu mesta. V režime paralelných realít bude možné nazrieť na túto panorámu očami umelcov, ktorí doplnia tento výhľad špeciálne pre The Invisible Hotel,“ vysvetlila Ščuroková.

Spojenie technológie s umením

Ako ďalej uviedla, izba je reakciou na získanie titulu UNESCO Creative City of Media Arts. „Jej kontext dotvára príprava Kreatívneho centra na protiľahlej Strojárenskej ulici či aktívne využitie Mlynského náhonu ako zamýšľaného priestoru pre novomediálne umelecké diela vo verejnom priestore. Izba tak prispieva k popularizácii mediálneho umenia a je príkladom inovácií, ktoré vznikajú spojením technológií a umenia,“ povedala.

The Invisible Hotel je koncept ubytovania, ktorý je možné nájsť len v Košiciach. Tvorí ho päť dizajnových izieb v piatich rôznych hoteloch. Odkrývajú témy mesta, vďaka ktorým má návštevník Košíc možnosť spoznať mesto inak ako z bežného cestovateľského bedekra

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM