Eva Mikulová Správy

V košickej zoo sa narodilo prvé mláďa pekari na Slovensku, FOTO

V polovici marca tohto roku sa v košickej ZOO narodilo mláďa pekari bielopásych (Pecari tajacu). Ide o prvé mláďa aj v slovenských ZOO. Jeho pohlavie zatiaľ nepoznajú.

Ilustračný obrázok k článku V košickej zoo sa narodilo prvé mláďa pekari na Slovensku, FOTO
4
Galéria
Zdroj: ZOO Košice

Pekari bielopáse začali v košickej ZOO chovať v roku 2017. O nové mláďa sa matka príkladne stará.

Sú ohrozené kvôli koži

Košická ZOO získala darom tri samice zo ZOO Berlín. „Skupinu samíc sme v roku 2019 doplnili o mladého samca zo Zoo Viedeň. Aj keď je populácia vo voľnej prírode stabilná, čelí istým ohrozeniam. Pekari sa stávajú predmetom lovu hlavne kvôli ich mäsu a koži, ktorá je vysoko cenená hlavne pri výrobe vysokokvalitných rukavíc a obuvi. Ohrozuje ich tiež nadmerné ničenie prirodzených biotopov,“ informuje zoo na svojej oficiálnej stránke.

Pekari bielopáse dorastajú do strednej veľkosti, maximálne do 30 kg. Hlava je krátka, zašpicatená, telo štíhle, zadná časť vyššia ako predná. Chvost je veľmi malý, ukrytý v srsti.

Srsť je hustá, štetinatá, čiernohnedej až sivohnedej farby, na krku s bielym pruhom. Pekari sú spoločenské, kontaktné zvieratá. Sú aktívne hlavne v ranných a večerných hodinách. Majú slabší zrak, ale vynikajúci sluch. Radi sa bahnia a dobre plávajú. Aj napriek malému vzrastu sa vedia pri pocite ohrozenia dobre brániť. Otvárajú tlamu a ukazujú zuby, cvakajú nimi a hryzú.

Obývajú rôzne biotopy od tropických lesov až po suché oblastí Strednej a Južnej Ameriky až po juh Severnej Ameriky. Živia sa časťami rastlín, plodmi, hubami, ovocím, no nepohrdnú ani živočíšnou potravou (vajcia, plazy, obojživelníky a pod.).

Mláďatá sa líšia od dospelých jedincov červenkastou srsťou s tenkým čiernym pruhom na chrbte. Na krku už majú biely pruh. Prefarbovanie začína na hlave a je ukončené po 3–4 mesiacoch.

Tuhú potravu začínajú prijímať už koncom prvého týždňa života. Matky koja mláďatá 8 až 10 týždňov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM