Eva Mikulová Správy

V nemocnici v Šaci sa učili operovať koleno a rameno vo virtuálnej realite, FOTO

Workshop bol jediným svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Trenažér si vyskúšali medici aj lekári.

Ilustračný obrázok k článku V nemocnici v Šaci sa učili operovať koleno a rameno vo virtuálnej realite, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Nemocnica Košice-Šaca

Klinika muskuloskeletálnej a športovej medicíny Nemocnica Košice-Šaca pripravila v stredu 14. augusta v spolupráci s Lekárskou fakultou unikátny workshop nielen pre budúcich ortopédov.

Medici, ale aj lekári, ktorí chceli zlepšiť svoje chirurgické zručnosti potrebné pri artoskopii kolena a ramena, si ich mohli natrénovať na trenažéri Virtamed. Tento workshop bol jediným svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Čechách.

Unikátna pomôcka

Trenažér VirtaMed je unikátnou pomôckou pre chirurgov. Pomáha preklenúť „priepasť“ medzi teóriou naučenou v škole a praxou na operačnej sále za pomoci virtuálnej reality.

Je to pomôcka, ktorá slúži na trénovanie chirurgických zručností študentov medicíny, budúcich operatérov, či tých, ktorí chcú svoje zručnosti jednoducho zdokonaliť.

Princíp virtuálnej reality

Primárne je model určený medikom alebo úplným začiatočníkom. Simuluje medicínsky problém v kolene či ramene, ktoré je potrebné operovať.

Funguje na princípe virtuálnej reality, ktorá sleduje jednotlivé kroky budúceho operatéra a až po správnom zvládnutí jedného kroku, ho pripustí k tomu nasledujúcemu.

„Všetko vyhodnocuje počítač, ktorý ponúka študentovi, či operatérovi možnosť natrénovať jednotlivé úkony tak, aby reálnu operáciu zvládol bez najmenšieho zaváhania,“ vysvetľuje Maroš Varga.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM