Rôzne

Niečo zelené na Zelený štvrtok, aby ste sa po celý rok tešili dobrému zdraviu + RECEPT

Vedeli ste, že na Zelený štvrtok sa majú jesť jedlá zelenej farby? Máme pre vás tip na chutný recept s obsahom zázračného špenátu.

Ilustračný obrázok k článku Niečo zelené na Zelený štvrtok, aby ste sa po celý rok tešili dobrému zdraviu + RECEPT
Zdroj: Nin.sk

Veľká noc je najstarším a jedným z najvýznamnejších sviatkov kresťanského cirkevného roka, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista.

Veľkonočné sviatky sa pre veriacich nesú v duchu slávnostných omší, avšak tento rok bude Veľká noc slávená bez účasti veriacich. Zároveň sa sväté omše nebudú slúžiť verejne až do odvolania. Rozhodli o tom biskupi Slovenska vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Zelený štvrtok

Štvrtok (9. apríl) pred Veľkou nocou sa podľa kresťanského kalendára nazýva Zeleným štvrtkom, údajne podľa sviežej zelene Getsemanskej záhrady, kde prišlo k zatknutiu Ježiša Krista. Podstatou Zeleného štvrtka je spomienka na ustanovenie sviatosti oltárnej i sviatosti kňazstva.

Podľa tradície sa v tento deň majú jesť jedlá zelenej farby, aby sa ľudia po celý rok tešili dobrému zdraviu.

Azda najtradičnejším zeleným jedlo je špenát. Špenát je ideálna zelenina pre fyzicky a psychicky vyčerpaných ľudí a tiež tých, ktorí sú nadmerne vystavení stresu, pretože veľmi rýchlo dopĺňa životne dôležité látky a zabezpečí tak optimálne fungovanie dôležitých orgánov a ich regeneráciu.

Má vysoký obsah provitamínu A – karoténu, ktorý je spolu s vitamínom E považovaný za významný antioxidant.

Táto zelenina sa podľa postará o peknú pleť, vlasy či nechty, čo zabezpečuje biotín. O dobrý spánok sa zasa postará vitamín B5 – niacín. Imunitu stimuluje vitamín C a duševnú sviežosť, ostrý zrak a zdravé srdce vitamín E. Špenát obsahuje aj vitamín B a vlákninu.

RECEPT: Tagliatelle s cherry paradajkami a špenátom

Potrebujeme:

200 g Tagliatelle (príp. gnocchi)

Lyžica masla (cca 15–20 g)

2 lyžičky chilli olivového oleja (alebo sušené chilli fliačiky)

3 strúčiky cesnaku

10–12 cherry paradajok

Extra panenský olivový olej

1 kocka zeleninového bujónu + 100 ml vody

4–5 lyžíc smotany na varenie extra krémovej

Dve hrste čerstvého baby špenátu

Čerstvo namleté čierne korenie

Soľ

Parmezán

Postup:

Dáme variť tagliatelle. Maslo a čili olivový olej rozpálime na panvici a upražíme do chrumkava cesnak (až pokým nebude úplne hnedý). Sporák máme nastavený na strednú teplotu. Pridáme paradajky prekrojené na polovicu, trošku korenia a trošku soli (tu môžeme pridať aj píniové oriešky).

Kým restujeme paradajky, roztopíme kocku zeleninového bujónu v 100 ml vody. Keď je bujón roztopený, primiešame k nemu smotanu. Medzičasom precedíme cestovinu a pokvapkáme ju olivovým olejom, príp. pridáme plátok masla.

Cestovinu primiešame k paradajkám a podlejeme smotanovým vývarom. Primiešame špenát, dokoreníme, dochutíme, poriadne premiešame a podávame s parmezánom.

zdroj: nin.sk

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM