Rôzne

VIDEO: Botanická záhrada predstaví unikátne objavy košických paleontológov a simulovaný prales

Výstava Kamenný herbár v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sľubuje odhalenie unikátnych objavov košických paleontológov.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Botanická záhrada predstaví unikátne objavy košických paleontológov a simulovaný prales
9
Galéria
Zdroj: TASR

Zároveň sa na nej budú premietať reportáže a fotodokumentačné zábery z paleontologických expedícií a výskumu. TASR o tom informovala hovorkyňa UPJŠ Linda Babušík Adamčíková.

„Návštevníci spoznajú rôzne typy fosílií, prezrú si originálne paleontologické nálezy rastlín a živočíchov z rôznych kontinentov a prostredníctvom obrazového materiálu sa oboznámia s vývojom života na našej planéte. Stredobodom pozornosti sú objavy nového druhu Archaeopteryxa, operených dinosaurov, unikátneho dinosaurieho embrya v gigantickom vajci a zubu pravekého človeka z Číny, ktorých autorom je Martin Kundrát a jeho medzinárodným tím,“ uviedla s tým, že okrem iného bude umožnený aj priamy kontakt so živými skamenelinami, ktoré si pamätajú éru dinosaurov – konkrétne wolémiou vznešenou objavenou v roku 1994 v Austrálii.

Z viacerých druhov rastlín, ktoré sú v botanickej záhrade a sú mladšími príbuznými prastarej flóry Zeme, bude počas výstavy vytvorený simulovaný druhohorný prales.

K tomu budú predstavené jaskynné kvaple ako paleoklimatické archívy rôznych tvarov a vzácnych kryštálových foriem zo Slovenska i zo zahraničia.

„Súčasťou výstavy bude tiež premietanie reportáží a fotodokumentačných záberov z paleontologických expedícií a výskumu medzinárodného paleobiologického tímu Martina Kundráta,“ povedala Babušík Adamčíková. Najmenší návštevníci si v pripravenom paleontologickom nálezisku budú môcť vykopať svojho trilobita.

Výstava je sprístupnená od piatka (7.12.) do 3. februára 2019 v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Zdroj: Dnes24.sk
Unikátne objavy košických paleontológov
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM