Eva Mikulová Správy

Viete, z ktorých krajín prichádza do Košíc najviac migrantov?

Počet cudzích štátnych príslušníkov žijúcich v Košiciach každoročne rastie a sú bez problémov začlenení medzi našich obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Viete, z ktorých krajín prichádza do Košíc najviac migrantov?
Zdroj: Adam Stečák

Stretávame sa s nimi denne a vôbec ich nepovažujeme za hrozbu. Práve naopak, mnohí sú naši priatelia, kolegovia a známi. A áno, i oni sú migranti.

Košice vždy boli multikultúrne a mnohonárodnostné mesto a nie je tomu inak ani teraz. Je už historicky dané, že tu spolu nažívajú Slováci, Maďari, Ukrajinci…

Počet cudzincov rastie

Svet je v pohybe a i v posledných rokoch do nášho mesta prichádzajú cudzinci za prácou a zakladajú si tu rodiny. Presne tak isto, ako to robia i Košičania, ktorí tiež odchádzajú za prácou do cudziny.

Z Hodnotiacej správy integrácie cudzincov v meste Košice vyplýva, že v ostatných rokoch je v meste badateľný trend zvyšujúceho sa počtu cudzincov.

V roku 2014 to bolo 1574 štátnych príslušníkov tretích krajín, pričom v roku 2018 už 3781 (približne 1,6% obyvateľov Košíc).

Ku koncu novembra 2018 eviduje Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru 39 azylantov a 22 cudzincov s doplnkovou ochranou, spolu je to 61 osôb s udelenou medzinárodnou ochranou na území Košíc.

Medzi krajiny, odkiaľ do Košíc prichádza najviac prisťahovalcov, patrí s vysokým náskokom Ukrajina, potom Vietnamská socialistická republika, Izrael a Ruská federácia.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM