Andrea Mesarčíková Rôzne

Vojaci v misiách majú záujem odovzdať svoje hlasy

Možnosť odovzdať svoj hlas v nadchádzajúcich parlamentných voľbách využívajú aj slovenskí vojaci, ktorí budú 12. júna plniť svoje úlohy v misiách mimo územia Slovenska.

Presný počet, koľkí zo 676 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR v zahraničí budú voliť, sa však podľa hovorcu armády Milana Vangu neskúma.
Záujem je a vojaci túto možnosť podľa neho využívajú, presný počet však ozbrojené sily nezisťujú, pretože je to osobná vec každého vojaka. Príslušníci ozbrojených síl v misiách na Balkáne, Blízkom východe či v strednej Ázii majú možnosť odovzdať svoje hlasy prostredníctvom pošty podľa pokynov ministerstva vnútra, o čom boli podľa Vangu včas oboznámení. Výnimku tvoria vojaci, ktorí sa 10. júna vrátili z misie ISAF v Afganistane a prvý týždeň po prílete strávia na observačnom pobyte v Tatranskej Polianke. Po prílete si na letisku prevzali voličské preukazy, ktoré im na Generálny štáb poslali oprávnené osoby.
Viac ako 670 vojakov plní svoje úlohy v siedmich misiách. V misiách NATO KFOR v Kosove, ISAF v Afganistane a na veliteľstve NATO v Sarajeve (Bosna a Hercegovina). V misiách Európskej únie ALTHEA v Bosne a Hercegovine a EUMM v Gruzínsku strávia volebný deň ďalší príslušníci OS SR a slovenskí vojaci vykonávajú svoje úlohy aj v misiách OSN UNFICYP na Cypre a UNTSO v Sýrii a Izraeli.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM