Miroslav Pomajdík Samospráva

Voľby do VÚC: Je to definitívne. Okrem župana si zvolíme celkovo 57 poslancov

Už na jeseň rozhodneme, kto nás po novom bude reprezentovať v zastupiteľstvách Vyšších územných celkov (VÚC). Do zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) si zvolíme nového predsedu a 57 poslancov z 11-tich volebných obvodov. Tak rozhodli poslanci KSK na dnešnom zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC: Je to definitívne. Okrem župana si zvolíme celkovo 57 poslancov
Zdroj: TASR

Sídlom Volebnej komisie KSK sa stane Úrad Košického samosprávneho kraja na Námestí Maratónu mieru v Košiciach. Volebné obvody boli navrhnuté tak, aby jeden poslanec zastupoval približne 12 až 15 tisíc obyvateľov a aby celkový počet poslancov zvolených za jeden obvod bol primeraný počtu jeho obyvateľov. „Košický samosprávny kraj má k 1. januáru 2013 794 025 o­byvateľov. V zmysle uvedenej právnej úpravy sa navrhuje Zastupiteľstvu Košického samosprávneho kraja určiť počet poslancov na nasledujúce volebné obdobie v počte 57,“ uviedol v rozprave predseda KSK Zdenko Trebuľa. Volebných obvodov bude 11, z toho 4 budú v samotnom meste Košice, ostatné sú určené podľa existujúcich okresov.

Na zasadnutí sa poslanci zaoberali aj problematikou spájania vyšších územných celkov do troch krajov, s ktorou prišiel poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Predseda KSK k tomu uviedol, že je to jedna z možností, ale diskusia o zmene usporiadania samosprávnych krajov a reformy verejnej správy bude aktuálna najskôr po voľbách do VÚC.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM