Správy Komunálne voľby

Voľby2022: Na Luníku IX niektorí volia len v komunálnych voľbách

Celkovo je na Luníku IX registrovaných zhruba 4700 oprávnených voličov.

Ilustračný obrázok k článku Voľby2022: Na Luníku IX niektorí volia len v komunálnych voľbách
Zdroj: TASR/František Iván

Voľby na košickom rómskom sídlisku Luník IX sprevádza zvýšený záujem občanov. Pred miestnym komunitným centrom, kde sú dve volebné miestnosti, sa od rána tvorí rad voličov.

Župné voľby ich nezaujímajú

Niektorí z nich pritom chcú odvoliť len v komunálnych voľbách, v ktorých si volia aj starostu a poslancov tejto mestskej časti, a o krajské voľby nemajú záujem.

„Je to rozhodnutie daného občana. Sú aj takí, ktorí modrú obálku jednoducho nechcú. Občania z Luníka IX sú zvyknutí, že si volia starostu a miestnych poslancov, viac-menej sú voľby županov pre nich, nechcem povedať, že niečo cudzie, ale vzdialené,“ povedal TASR podpredseda miestnej volebnej komisie Milan Balog.

Voľby sa začali načas o 7.00 h a zatiaľ sú podľa neho bezproblémové a bezkonfliktné. „Tvoria sa rady, keďže nemôžeme naraz pustiť dnu sto ľudí, takže púšťame po päť ľudí. Očakávam, že popoludní medzi 15.00 a 18.00 h bude väčší nával,“ skonštatoval Balog. Predpokladá, že účasť bude vyššia ako pred štyrmi rokmi.

Vysvetľujú, ako na to

Spojené voľby priniesli vyšší počet hlasovacích lístkov a niektorým voličom treba vysvetľovať, ako sa volí. „Samozrejme, dávame im informácie o správnosti, to znamená rozdiel modré obálky – biele obálky. Adekvátne im všetko vysvetľujeme aj viackrát, lebo sa pýtajú, aký počet môžu krúžkovať, či sa krúžkuje, či podčiarkuje,“ povedal podpredseda komisie.

Sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov dosiaľ komisia neregistruje. „Niečo také sme nezaznamenali vnútri ani vonku a ja dúfam, že k ničomu takému nedôjde,“ dodal Balog.

Jeden z voličov bol 25-ročný mladík, ktorý odvolil s oboma obálkami. Najdôležitejšia pre neho bola voľba starostu. „Aby sme mali budúcnosť,“ povedal pre TASR dôvod, prečo išiel voliť.

Celkovo je na Luníku IX registrovaných zhruba 4700 oprávnených voličov. V krajských voľbách tam v roku 2017 bola účasť na úrovni 4,67 percenta a v komunálnych voľbách v roku 2018 19,44 percenta.

Spojené samosprávne voľby na Luníku IX.
6
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM