Správy

Východniari sa dočkajú nových železničných elektrických vozňov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vyhlásila verejné obstarávanie na nákup 20 nových elektrických jednotiek (EJ) prioritne určených pre Košický a Prešovský kraj.

Ilustračný obrázok k článku Východniari sa dočkajú nových železničných elektrických vozňov
Foto: Eva Mikulová

„ZSSK bude dodaných deväť kusov dvojsystémových elektrických jednotiek s možnosťou uplatnenia opcie na dodanie ďalších 11 kusov a ich celková odhadovaná hodnota je 169 520 000 eur bez DPH,“ informoval v utorok hovorca národného dopravcu Tomáš Kováč.

Dodanie prvých deviatich kusov nových jednotiek sa plánuje do konca roka 2023.

Ich nasadenie do prevádzky s odľahčením dopravy bude najmä na tratiach Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou.

Pribudnú aj zrekonštruované vozne

Lehota na predkladanie ponúk v rámci verejného obstarávania je 18. decembra. Predmet zákazky je súčasťou projektu na modernizáciu vozového parku ZSSK v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Projekt sa bude uchádzať o prostriedky štrukturálnych fondov v rámci OPII 2014 – 2020, a to prostredníctvom nenávratného finančného príspevku zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu, spolufinancovaný bude aj zo zdrojov obstarávateľa.

Dvojsystémové jednotky budú nízkopodlažné, prispôsobené na prepravu imobilných cestujúcich, jazdiť budú môcť rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu.

Budú klimatizované s wifi pripojením na internet, kamerovým systémom, možnosťou prepravy bicyklov a kočíkov a s minimálne 300 miestami na sedenie.

ZSSK ešte vo februári oznámila, že na tratiach východného Slovenska pribudne v nasledujúcich troch rokoch aj 17 nových a 35 rekonštruovaných vozňov. Celková predpokladaná hodnota týchto dvoch zákaziek je viac ako 65 miliónov eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM