Výlov kaprov na Perínskych rybníkoch je v plnom prúde, rýb na Vianoce bude dosť, FOTO
S výlovom opäť pomáhajú väzni zo Šace a kaprom tento rok prial. Sú vo výbornej kvalite. Koľko bude kilo rýb stáť?
Jesenný výlov kaprov znamená, že Vianoce sú už čoskoro tu. I tento rok sme zavítali na Perínske rybníky, kde už roky chovajú namä kapre ale i amure, tolstolobiky a tiež šťuky a sumce, aby sme opäť zažili neopakovateľnú atmosféru výlovu.
Náročná práca
S ťahaním siete začali už skoro ráno. Je to fyzický náročná práca a dôležitá je i súhra medzi robotníkmi, aby sieť plynule dotiahli k brehu a cestou im ryby nepovyskakovali.
Potom ryby vytiahli na breh a vytriedili ich. Kapre určené na vianočný predaj, ešte uložia do sádok, kde sa vyčistia a pred sviatkami si ich už budeme môcť kúpiť. A časť vylovených rýb si berú rybári na zarybňovanie v svojich revíroch.
Napriek nie veľmi príjemnému počasiu, im išla práca od ruky. „Dážď výlovu nevadí, len nesmie mrznúť,“ hovorí porybný Matej Grentzer, ktorý je naslovovzatým odborníkom čo sa týka chovu rýb.
I tento rok pri výlove na Perínskych rybníkoch pomáhajú väzni zo Šace. Spoluprácu s nimi si Grentzer pochvaľuje: „Tento rok sú veľmi šikovní,“ hovorí a radosť má i z rýb: „Sú veľmi pekné a zdravé. Je to lepšie ako minulý rok, keď bolo sucho a ryby sme museli dokrmovať. Teraz počasie rybám prialo.“
S výlovom začali už 28. októbra a ešte budú pokračovať aj na budúci týždeň. V Períne obhospodárujú 110 hektárov rybníkov a ako vraví Grentzer, k cene sa zatiaľ nevie vyjadriť. „Uvidíme, aké ceny nastavia predajcovia.“
A aká ryba podľa neho na štedrovečernom stole nesmie chýbať? „Jednoznačne je to kapor. Nielen, že je to klasika, ale je to i veľmi chutná a zdravá ryba.“