Kultúra

FOTO: Výstava v knižnici približuje české komiksové dejiny

Výstava je venovaná nielen histórii a vývoju komiksu v Česku, ale tiež kľúčovým dejinným udalostiam krajiny, ktoré boli zachytené na stránkach komiksu.

Zdroj: Dnes24.sk
Výstava českých komiksov
9
Galéria
Zdroj: TASR

Nahliadnuť do českých komiksových dejín a spoznať tak diela najvýznamnejších autorov komiksovej scény 20. a 21. storočia aj v historických súvislostiach môžu návštevníci Knižnice pre mládež mesta Košice prostredníctvom výstavy Medzitým na inom mieste – 100 rokov českého komiksu. TASR o tom z knižnice informovala Viera Ristvejová.

Výstava je venovaná nielen histórii a vývoju komiksu v Česku, ale tiež kľúčovým dejinným udalostiam krajiny, ktoré boli zachytené na stránkach komiksu.

„Výstava vznikla pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa a iniciovali ju české centrá. Nám ju poskytlo České centrum v Bratislave,“ informovala zástupkyňa riaditeľky knižnice Kamila Prextová s tým, že od vzniku v roku 2018 mohli výstavu vidieť návštevníci nielen v mestách na Slovensku a v Česku, ale napríklad aj v bulharskej Sofii, rakúskej Viedni či kórejskom Soule.

„Verím, že rovnako poteší obdivovateľov klasikov Josefa Ladu a Ondřeja Sekoru ako nadšencov Foglara a jeho Rýchlych šípov či priaznivcov tvorby Karla Saudka a ďalších súčasných autorov – napríklad Lucie Lomovej, Karla Jerieho, Pavla Čecha a Nikkarina,“ dodala.

Zámerom zostavovateľov výstavy bolo podľa jej slov poodhaliť súvislosti 100 rokov odvíjajúceho sa príbehu českého komiksu a tiež poukázať na to, čo sa dialo na inom mieste v tom istom čase. Ako Prextová hovorí, výstava pomôže „pochopiť dejiny tu a teraz a zoznámiť sa so súvislosťami, ktoré určite v nemalej miere vplývali i na našu históriu“.

Výstava je prístupná v centrálnej pobočke knižnice LitPark v areáli Kasární/Kulturparku do 28. februára.

Ilustračné foto, TASR

Klamárium Kulturpark
11
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Adam Stečák
Výstava českých komiksov
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM