Samospráva

Významné osobnosti budú môcť získať aj čestné občianstvo kraja

Medzi verejné ocenenia, ktoré bude udeľovať Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK), bude po novom patriť aj čestné občianstvo kraja.

Ilustračný obrázok k článku Významné osobnosti budú môcť získať aj čestné občianstvo kraja
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Na návrh predsedu KSK Rastislava Trnku to minulý týždeň schválili krajskí poslanci.

Aj tisíc eur

Podľa prijatých zásad udeľovania verejných ocenení čestné občianstvo bude udeľovať krajské zastupiteľstvo osobám, „ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju KSK, obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi a zaslúžili sa o rozvoj a priateľstvo medzi národmi a regiónmi“.

Udeliť ho bude možné slovenským občanom, ako aj cudzím štátnym príslušníkom. Súčasťou ocenenia budú pamätná listina a finančný dar vo výške 1000 eur.

Poslanci zároveň súhlasili s rozšírením druhov verejných ocenení kraja. Dosiaľ to boli cena KSK, cena predsedu KSK, plaketa predsedu KSK, ktorá teraz zmenila názov na „čestná cena predsedu KSK“, a prezentačná medaila KSK.

Okrem čestného občianstva KSK pribudli teraz v rámci ocenení aj historická osobnosť regiónu, ďakovný list predsedu KSK a pamätný list predsedu KSK.

Verejné ocenenia – cena KSK, čestné občianstvo, historická osobnosť, cena predsedu a čestná cena predsedu KSK – sa budú udeľovať na slávnostnom ceremoniáli v decembri a v prípade roka, na ktorý pripadnú krajské voľby, to bude v októbri.

Ostatné verejné ocenenia sa budú udeľovať v priebehu kalendárneho roka.

Zastupiteľstvo KSK 29.4.2019
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM