Správy

Zaplatíme viac, alebo sa potešíme? Vieme, aké budú v budúcom roku ceny vodného a stočného!

Dobrá správa! Ceny vodného a stočného v rámci Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) sa v roku 2014 meniť nebudú. V rámci osláv výročia svojho vzniku, vyhlasuje VVS mesačný Generálny pardon na nelegálne odvádzanie odpadových vôd.

Ilustračný obrázok k článku Zaplatíme viac, alebo sa potešíme? Vieme, aké budú v budúcom roku ceny vodného a stočného!
Foto: Slávka Kellová

Východoslovenská vodárenská spoločnosť v septembri roku 2013 podala na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) žiadosť o vydanie rozhodnutia o cene vodného a stočného pre obdobie rokov 2014–2016. V návrhu ceny VVS požadovala, aby urad rozhodol, že cena vodného a stočného sa pre nasledujúce obdobie nebude meniť. Ten napokon vyhovel návrhu VVS a pre rok 2014 ostávajú v platnosti ceny roku 2013 .

Ceny ostanú rovnaké…

Ako dnes uviedla ekonomická riaditeľka VVS Anita Gašparíková, túto skutočnosť umožnili najmä investície a inovácie do znižovania strát a energetickej náročnosti. „Tiež noví odberatelia kompenzujú naše náklady, preto ceny nebudú rásť,“ povedala Gašparíková. Ako ďalší dôvod uvidela skutočnosť, že sa v roku 2013 sa podarilo stabilizovať náklady spoločnosti.

Cena vodného teda bude v nasledujúcom roku na úrovni 1,31 eura za meter kubický vody, cena stočného predstavuje 0,90 eura za meter kubický. Cena vodného a stočného bude 2,21 eur za tisíc litrov vody. „Náklady na vodné a stočné pre štvorčlennú rodinu budú v roku 2014 na úrovni 247,80 eur za rok,“ spresnila Gašparíková.

Mimoriadne odpočty sa nebudú konať

Zdôraznila tiež, že súčasná platná cena zodpovedná regulovaným nákladom na výrobu a dodávku pitnej vody a za odvedenie a čistenie odpadovej vody , a preto VVS nemá dôvod na zmenu ceny. „Vzhľadom na to, že nedochádza k zmene ceny, VVS nebude vykonávať mimoriadne odpočty vodomerov v priebehu mesiacov január a február 2014. Odpočty sa budú realizovať v súlade s platným celoročným harmonogramom odpočtov,“ dodala.

Generálny pardon len pre dobrovoľne prihlásených

VVS v tomto roku oslavuje aj desiate výročie svojho vzniku. V rámci osláv jubilea vyhlásila spoločnosť mesačný Generálny pardon na nelegálne odvádzanie odpadových vôd do verejnej kanalizácie, v termíne od 28. mája, do 29. júna 2013.

„Táto výnimka bola vyhlásená v súlade s aktivitami VVS určenými na ochranu životného prostredia. Generálny pardon sa týkal len dobrovoľne prihlásených zákazníkov, ktorých prípojku predtým neodhalili naši pracovníci,“ dodala ekonomická riaditeľka. Pripomenula, že počas akcie využilo možnosť legálneho napojenia bez sankcií spolu 296 obyvateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM