Michal Lendel Správy

Záujem o košickú UPJŠ: Externé štúdium láka menej, ktoré odbory sú najobľúbenejšie?

S poklesom záujmu o vysokoškolský titul sa boria niektoré vysoké školy na Slovensku. Podľa odborníkov hrozí niektorým školským zariadeniam dokonca zánik. Ako je to so záujmom o košickú Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ)?

Ilustračný obrázok k článku Záujem o košickú UPJŠ: Externé štúdium láka menej, ktoré odbory sú najobľúbenejšie?
Zdroj: Webnoviny.sk

Akademická rankingová a ratingová agentúra pred časom ohlásila dramatický pokles záujmu o štúdium na vysokých školách, čo môže ohroziť aj existenciu niektorých škôl. „Prvýkrát bola prekročená hranica, pri ktorej je počet zapísaných uchádzačov nižší ako plánovaný počet prijatých,“ uviedol Ivan Ostrovský zo spomínanej agentúry.

Mierny pokles aj na UPJŠ

UPJŠ sa tento problém týka iba okrajovo, keďže v akademickom roku 2013/2014 si podalo prihlášku na túto školu celkovo 7117 uchádzačov. V porovnaní s rokom predchádzajúcim išlo o pokles 228 prihlásených.

Počet zapísaných študentov do prvého ročníka na všetkých troch stupňoch štúdia bol dokonca v tomto akademickom roku vyšší ako vlani. Ide o pomer 2926 študentov oproti 2630 v akademickom roku 2012/2013. Za tento jav môže otvorenie nových študijných odborov na škole.

„Medzi najobľúbenejšie študijné programy už tradične patrí Všeobecné lekárstvo a Zubné lekárstvo na Lekárskej fakulte, Biológia, Chémia a Geografia na Prírodovedeckej fakulte a Psychológia, Masmediálne štúdiá a Britské a americké štúdia na Filozofickej fakulte,“ uviedla hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Čo na to škola?

„Nižšie populačné ročníky v posledných dvoch rokoch sa prejavujú v zníženom počte prihlášok na niektoré naše fakulty (Fakulta verejnej správy, Právnická fakulta, Filozofická fakulta), no keďže fakulty na väčšinu programov robia výber, tak sa počet zapísaných študentov nemení. Evidujeme predovšetkým nižší záujem o externé štúdium,“ povedal prorektor pre vysokoškolské vzdelávanie a informačné technológie Pavol Sovák.

Košice 24/ Webnoviny

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM