Správy

Záujem o testovanie je polovičný. Počet pozitívnych ale výrazne neklesá, FOTO

Ani druhý deň testovania v Košiciach nepriniesol priaznivé čísla. Testy odhalili ďalších 150 pozitívnych ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o testovanie je polovičný. Počet pozitívnych ale výrazne neklesá, FOTO
17
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Možnosť bezplatne sa otestovať na ochorenie COVID-19 v rámci celoplošného víkendového testovania v meste Košice využilo v sobotu (16. 1.) 9 972 ľudí. Oproti prvým dvom dňom minulotýždňového testovania to predstavuje menej ako polovicu vykonaných testov. Miera pozitivity však klesla nepatrne.

Samospráva na odberových miestach avizuje na nedeľu minimálne čakacie časy a verejnosť vyzýva na účasť na testovaní. „Počas soboty bolo v Košiciach vykonaných 9 972 testov, ktoré odhalili 158 pozitívnych prípadov. Miera pozitivity dosiahla 1,58 percenta,“ informoval hovorca mesta Vladimír Fabian.

Uplynulý víkend, keď samospráva reagovala na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v regióne plošným testovaním z vlastného popudu prvýkrát, predstavoval podiel pozitívne testovaných spolu takmer 1,7 percenta.

Menej aj v oceliarňach

Spoločnosť U. S. Steel Košice zaznamenala o testovanie ešte nižší záujem než mesto, oproti minulotýždňovým údajom takmer štvrtinový. V sobotu tam počas celého dňa otestovali 443 osôb, 12 z nich vyšiel test pozitívny. Miera pozitivity tam predstavuje 2,7 percenta. „Dnes (sobota) od 6.30 h stihli otestovať 67 ľudí, čo je zatiaľ menej než počas včerajšieho rána,“ doplnil hovorca oceliarní Ján Bača.

Všetky mestské odberových miest sú verejnosti k dispozícii aj v nedeľu do 17.00 hod, odberové miesto v U. S. Steele do 18.30 hod. „Vyzývame všetkých, ktorí váhajú, aby sa prišli otestovať. Testuje sa v teple, v interiéroch a takmer všetky odberné miesta sú počas tohto víkendu bez čakania,“ pripomenul Fabian.

Na testovanie v odberných miestach na Magistráte mesta Košice, v areáli Košických kultúrnych centier a na miestnom úrade KVP sa môžu Košičania dokonca vopred elektronicky objednať na konkrétny čas. „Výsledok testu pošleme v SMS správe, teda na vyhodnotenie nie je potrebné čakať,“ doplnil. Online registrácia sa realizuje prostredníctvom internetovej stránky korona.kosice.sk.

Situácia v obciach

Ako tiež Fabian informoval, v piatich obciach z okresu Košice-okolie, ktoré sa tento víkend k metropole východu s testovaním pridali, otestovali v sobotu spolu 1 362 ľudí a ochorenie COVID-19 sa zistilo u 42 z nich. Najvyššiu mieru pozitivity eviduje obec Budimír (5,5 %), takmer tri percentá (2,9 %) hlási obec Ždaňa, vo Veľkej Ide predstavuje pozitivita hodnotu 2,7 percenta a v Paňovciach 1,3 percenta.

Mesto Košice začalo druhé kolo mestského testovania v piatok (15. 1.) popoludní, v Kulturparku na Kukučínovej ulici a v amfiteátri sa budú testy v rovnakom čase vykonávať aj v pondelok 18. januára. Vo vstupnom areáli U. S. Steel to bude medzi 6.30 a 11.30 hod. a potom opäť od 13.30 do 18.30 hod. Podrobné informácie o všetkých odberných miestach v jednotlivých mestských častiach vrátane ich otváracích hodín sú k dispozícii na stránke korona.kosice.sk.

Prečítajte si tiež

Dobrovoľné testovanie v Košiciach
17
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM