Lenka Fedorová Rôzne

S medvedím cesnakom v kuchyni: Desať receptov, ktoré sú medzi Košičanmi čoraz populárnejšie

Medvedí cesnak zbierajú ľudia už od nepamäti. A to pre jeho liečivú silu a využitie v kuchyni. Ozajstný boom v našich končinách však zažíva tento zdravý poklad z prírody až v posledných rokoch. Mimoriadne populárny sa stal aj medzi Košičanmi.

Ilustračný obrázok k článku S medvedím cesnakom v kuchyni: Desať receptov, ktoré sú medzi Košičanmi čoraz populárnejšie
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Legenda hovorí, že medvedí cesnak si svoje pomenovanie nesie preto, že medvede po zimnom spánku siahnu ako prvé hneď po tejto pochutine. Táto rastlinka je teda veľmi obľúbenou pochúťkou nielen u ľudí, ale mlsne jazýčky pošteklí aj zvieratám. Niet divu. Medvedí cesnak je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý vás po zime dostane do formy.

O tom, kde tento zázrak z prírody rastie sme vás informovali v článku: Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Košiciach môžete nazbierať medvedí cesnak! Tentokrát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z neho dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať receptami z Košíc a okolia.

Jednoduchá jarná polievka

Táto polievka vás príjemne zahreje a navyše nadopuje dávkou vitamínov. Prípravu zvládne naozaj každý. Na menšie kocky pokrájame zemiaky a mrkvu, na roztopenom masle ich trochu orestujeme, pridáme soľ a zalejeme vodou. Medzitým si v inom hrnci alebo miske zalejeme žihľavu, po chvíli vyberieme a pridáme ju do polievky. Keď je zelenina uvarená, polievku vypneme a necháme trochu vychladnúť. Potom pridáme opláchnuté listy medvedieho cesnaku a rozmixujeme tyčovým mixérom. Množstvo surovín je možné dávkovať podľa chuti a podľa toho, koľko polievky chceme uvariť. Fajnšmekri si môžu do polievky pridať aj lyžicu kyslej smotany. Hotovo!

Cestoviny s medvedím cesnakom

Cestoviny si klasicky uvaríme vo vriacej vode s trochou oleja. Na panvici si na oleji osmažíme riadny cesnak, k nemu pridáme paradajkový pretlak a soľ a necháme zohriať. Do zohriatého pretlaku pridáme nakrájané olivy a trochu povaríme. Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich a naložíme na tanier. Posypeme medvedím cesnakom a nastrúhaným syrom.

Vajíčka s medveďou plnkou

Týmto receptom si môžete pochutnať len tak pri vínku alebo ním prekvapiť návštevu. Vajíčka uvaríme natvrdo. Žĺtka, medvedí cesnak a píniové oriešky vymixujeme s olivovým olejom a soľou. Kto má rád pikantné jedlá, môže pridať čili, wasabi či zázvorovú pastu. Plnkou naplníme vajíčka a necháme vychladnúť. Mňam!

Praženica s vôňou medvedieho cesnaku

Vo vode poriadne premyjeme žihľavu a nasekáme na malé kúsky, stonky nepoužívame. Rovnako postupujeme s medvedím cesnakom. Na oleji si do zlatista speníme cibuľu a pridáme žihľavu. Popražíme asi 10 minút. Pridáme vajíčka a rýchlo miešame. Na záver pridáme nasekaný medvedí cesnak a dochutíme korením a soľou.

Špenát

Tradičné jedlo, ktoré sa v našich končinách podáva na Zelený štvrtok, ktorý už pomaly klope na dvere. Vďaka tomu, že medvedí cesnak je v týchto dňoch dostupný, môžete vyskúšať malú obmenu. Na prípravu špenátu si potrebujete prichystať niekoľko hrstí tejto rastliny, cibuľu, olej, soľ, korenie a podľa chuti vajíčka a zemiaky. Medvedí cesnak je potrebné dobre umyť, nasekať nadrobno a povariť. Vzniknutú hmotu necháte dobre odkvapkať a pridáte na cibuľku, ktorú je predtým potrebné opražiť do zlatista. Následne pridáte soľ, korenie a pred dokončením pridáte vajíčko, ktoré rozmiešate do stratena (alebo podávate s volským okom). Ako príloha sa hodia najlepšie zemiaky.

Pesto

Taktiež jednoduchý recept, pri ktorom okrem medvedieho cesnaku budete potrebovať orechy (vlašké alebo arašidy podľa chuti) a olivový olej. Dobre umytý surový cesnak rozmixujete v hlbokej miske ponorným mixérom, ku ktorému pridáte nasekané orechy a olivový olej podľa chuti.

Zaváraný

Spôsob, ako si na medveďom cesnaku pochutiť aj keď už ho v prírode nebude možno zbierať. Umytý medvedí cesnak nasekáte nadrobno, pridáte soľ a v mixéry z neho pripravíte hustú hmotu. Tú jednoducho naložíte do zaváraninových pohárov, ktoré pri teplote približne 80 stupňov necháte sterilizovať. Platí, že čím nižšia teplota, tým dlhšie treba sterilizovať.

Medvedí elixír

Alebo ak chcete tinktúra z medvedieho cesnaku. Okrem samotnej rastliny budete potrebovať už len 35 – 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte lúhovať na teplom mieste a zlejete naspäť do flaše. Elexír nie príliš lákavej chuti je obľúbený kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil až do ďalšej jari. Užíva sa po kvapkách.

Spracovanie na studeno

Medvedí cesnak môžeme využiť aj na studeno. Jednoducho ho pridáme do šalátov, nátierok, na chlieb alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Do bryndzovej či tvarohovej nátierky, ktorú bežne robievate stačí pridať nadrobno nasekaný medvedí cesnak, zamiešať a vychutnať si ju!

Krémová polievka

Na záver recept na chutnú polievku. Budete potrebovať medvedí cesnak, stopkatý zeler, cibuľu, olej, smotanu, koriander, soľ a zemiaky. Umytý cesnak spolu s zelerom povaríte a následne v mixéri pripravíte hladký krém. Medzičasom si osmažíte cibuľku, ktorú zalejete vodou a v nej uvaríte niekoľko zemiakov. Po tom, čo budú zemiaky skoro hotové pridáte krém, smotanu, korenie, soľ a koriander.

Máte aj vy nejaké recepty s ktorými by ste sa chceli podeliť? Napíšte nám ich na adresu kosice@global24.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM