Lenka Fedorová Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Košiciach môžete nazbierať medvedí cesnak!

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Košičanmi. Ak si ho chcete nazbierať, netreba chodiť veľmi ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Košiciach môžete nazbierať medvedí cesnak!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Najviac ho môžete nazbierať na Kojšove

Obľúbenú rastlinku chodieva každoročne zbierať aj Jaro (25). V jeho rodine je medvedí cesnak tradičnou pochúťkou, ktorú na začiatku jari chodievajú zbierať do Kojšova.

„Rád chodím zbierať medvedí cesnak do Kojšova, pretože vždy spojím príjemné s užitočným. Krásna príroda plná zelene, hory a skaliská sú na nezplatenie. Zbierať by sa mal na prelome marca a apríla, ale tohtoročná teplá zima zapríčinila jeho skorší rast,“ uviedol Jaro.

Nájdeme ho aj na iných miestach

Pre Košičanov, ktorí si chcú urobiť výlet a zároveň natrhať si zelenú rastlinku je Kojšov ideálnym miestom. Každoročne tam pri zbere môžete stretnúť viacerých nadšencov medvedieho cesnaku.

Medvedí cesnak môžeme nájsť aj v okolí Nižnej Hutky, či v lese pred Bohdanovcami z Nižnej Myšle po ľavej strane.

Jaro taktiež dodal, že zbieranie medvedieho cesnaku sa stalo hitom posledných rokov, no tento zázrak prírody nám rástol pod nosom už dlho predtým. Je potrebné ho však začať zbierať ešte kým nezakvitne.

V kuchyni má všestranné využitie

„Ja ho často pridávam do bryndzovej nátierky. Pekne ju dochutí a prevonia, ale je dobré dať si ho aj len tak na chlieb. Takisto z neho robievam pesto. Stači rozmixovať listy medvedieho cesnaku a olivový olej. Kto má rád, môže si do pesta pridať aj píniové oriešky,“ prezradila Kamila.

Kamila nám dala pár tipov aj na jeho ďalšie využitie. Pre tých, ktorí majú radi zmenu, je medvedí cesnak vynikajúcim doplnkom aj tradičnej, veľkonočnej hrudky alebo ako tomu mnohí hovoria – sirec či sirek. Stačí ho najemno nasekať a pridať do zmesi mlieka, vajec a soli. Každému podľa chuti. Niektorí ľudia do nej pridávajú pažítku, kápiu či vegetu.

Ak si chcete tento dar prírody vychutnať každý deň, môžete tak urobiť jednoduchou prípravou bylinkového masla. Na prípravu nám postačí čerstvé maslo a listy medvedieho cesnaku, ktoré posekáme nadrobno. Suroviny spolu zmiešame a necháme v chladničke stuhnúť alebo ho môžeme rovno natrieť na chlieb. Takéto maslo je výborným doplnkom do omáčky, k mäsu či základom rôznych nátierok.

Pozor pri zbere!

Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný.Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak. Rovnako je potrebné dbať na chránené oblasti, z ktorých je zakázané trhať ho s podzemnými časťami.

Môže vás zaujímať:

Dominikánske námestie ožije veľkonočnými trhmi: Čo všetko nás tu čaká?

Košická ZOO privítala ďalšie mláďatká: Dvojčatá si hneď obľúbite!

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM