Samospráva

Židovská obec sa stretla s mestskými poslancami: V tiahnúcom spore sa brúsili hrany

Memorandum o porozumení, týkajúce sa riešenia sporu o bývalú košickú synagógu, terajší Dom umenia, bolo témou štvrtkového stretnutia predstaviteľov Židovskej náboženskej obce (ŽNO) Košice s časťou poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ). Tí majú o tomto memorande rozhodnúť na zasadnutí 16. júna.

Ilustračný obrázok k článku Židovská obec sa stretla s mestskými poslancami: V tiahnúcom spore sa brúsili hrany
Zdroj: TASR

„Vysvetľovali sme si základné postoje a postuláty memoranda o porozumení, ktoré sme ako gesto dobrej vôle a iniciatívny akt predložili mestu Košice v dlhotrvajúcom, takmer 20-ročnom spore o Dom umenia, ktorý je v súčasnosti vedený na Krajskom súde v Košiciach,“ uviedol za ŽNO Martin Saloka. Rozhovory na pôde magistrátu sa konali s nezávislými poslancami a poslancami z klubov SDKÚ-DS, KDH a SMK. Stretnutie s najväčším klubom Smer-SD, Most-Híd bolo odložené na neskôr.

Posilnenie pozície mesta

Súdny spor o Dom umenia medzi ŽNO a mestom prebieha od roku 1995. Memorandum o porozumení podľa ŽNO významne posilňuje pozíciu mesta Košice v spore, a to aj pre prípad jeho prehry na súde. ŽNO sa v ňom zaväzuje, že nezmení účel Domu umenia, ponechá v nájme Štátnu filharmóniu Košice a nahradí investície vložené do objektu. Vzdáva sa ním tiež svojich ďalších nárokov súvisiacich so súdnym sporom.

Cieľom štvrtkového stretnutia bolo podľa Saloku vyargumentovať si vzájomné postoje k memorandu. „V mnohých otázkach došlo k zhode, samozrejme, sú hlasy, ktoré hovoria o tom, že vôbec túto aktivitu nie je potrebné podporiť a treba vyčkať až na samotné rozhodnutie súdu. Ak k tomuto záveru dospejú poslanci, my to, samozrejme, budeme rešpektovať,“ povedal pre novinárov.

Postoje poslancov

Predseda ŽNO Košice Pavol Sitár naznačil, že ho sklamal počet poslancov, ktorí mali o stretnutie záujem. Niektorí zúčastnení podľa neho nemali k memorandu výhrady, len boli zvedaví, iní zase mali výhrady prakticky ku všetkému. Napriek tomu mali rozhovory podľa neho svoj význam. „Myslím, že to, čo sa nám podarilo, je zbrúsenie hrán,“ konštatoval k odlišným postojom.

Viacerí poslanci majú k memorandu výhrady, otázne je, ako napokon dopadne hlasovanie v tejto veci. „Vnútri našej strany sú rôzne názory. Od môjho, ktorý je maximálne kladný, až po postoj pána (Jána) Süliho, ktorý je absolútne záporný,“ uviedol predseda klubu SDKÚ-DS Emil Petrvalský. Podľa neho, ak je memorandum čisto gestom dobrej vôle, tak nemá dôvod ho nepodporiť.

Podľa iných názorov však dokument obsahuje veci, ktoré by mohli postaviť mesto v budúcnosti do nevýhodnej pozície. „Ja budem v poslaneckom klube odporúčať, aby každý hlasoval podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia,“ konštatoval Petrvalský. Dodal, že v každom prípade musí vo veci rozhodnúť súd. Na rokovaní MsZ pred hlasovaním očakáva búrlivú diskusiu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM