Barbara Dallosová Správy

Zrovnávanie so zemou pokračuje: Na Luniku ľahne v prachu ďalší dom, búračka za 109 000 eur

Na košickom Luniku IX dnes začali búrať ďalší bytový dom na Hrebendovej ulici, ktorý bol dlhodobo v dezolátnom stave. V poradí ide už o siedmy asanovaný bytový dom na tomto, zväčša Rómami obývanom sídlisku.

Ilustračný obrázok k článku Zrovnávanie so zemou pokračuje: Na Luniku ľahne v prachu ďalší dom, búračka za 109 000 eur
Zdroj: TASR

Búračka za 190 000 eur

,,Asanácia prebieha z dôvodu technických chýb a problémov na statike bytového domu na základe právoplatného rozhodnutia stavebného úradu o odstránení stavby," potvrdil dnes technický riaditeľ Bytového podniku mesta Košice (BPMK) Martin Paška.

Búracie práce vykonáva firma Demonta vo výške 109 000 eur, ktorá vzišla z elektronickej aukcie. Ukončenie všetkých prác sa očakáva v priebehu dvoch týždňov.

Bytovka na Hrebendovej ulici 18–20 bola od marca prázdna. ,,Začiatkom roku sa v nej zdržiavali posledné rodiny – protiprávne, bez platných nájomných zmlúv. Tie opustili bytovku na základe našej výzvy. V marci sme takpovediac odstrihli schodiská na bytovom dome, aby sme zamedzili vstup najmä deťom a aby nedošlo k úrazu," priblížil Paška.

Nielen búrajú, ale aj budujú

Dlhodobým problémom Lunika IX je nízky počet právoplatných nájomných zmlúv. Situácia sa za uplynulé roky zlepšila. Kým v roku 2011 evidoval bytový podnik podľa Pašku približne 20 zmlúv, v súčasnosti je to zhruba 165 platných nájomných zmlúv. Platobná disciplína sa zlepšila, takže aj príjem z nájomného sa zvýšil.

,,V rámci vybraného nájomného je našou ambíciou ľudom, ktorí majú platné nájomné zmluvy, bytový fond vylepšovať a opravovať. Na Krčméryho 1–3 v tomto čase napríklad opravujeme strechu pre zatekanie a chceli by sme v tejto aktivite pokračovať aj v budúcom roku. Ide o investície z prijatého nájomného," dodal Paška.

Na Luniku IX pribudol tento rok nový bytový dom financovaný z eurofondov. Podľa mesta je už pripravený na odovzdanie nájomníkom. ,,My sme v najbližších týždňoch pripravení prevziať bytový dom do správy, prideliť ľuďom byty, dať im nájomné zmluvy, ktoré vygenerujme s mestom, a robiť všetko pre to, aby bytový dom naozaj preukázal, že na sídlisku sú ľudia, ktorí si to bývanie vážia," povedal Paška.

Môže vás zaujímať:

Lunik IX prišiel o ďalšiu bytovku: Pozrite si FOTKY z demolácie na sídlisku

Po búraní prichádza výstavba: Na Luníku IX vyrastá nová bytovka

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM