Alexandra Kolínská Samospráva

ZVRAT pred voľbami: Ján Dečo sa vzdal kandidatúry na košického primátora

Komunálne voľby klopú na dvere, no napriek tomu nastávajú ďalšie zmeny. V Košiciach došlo k zvratu. Ján Dečo sa vzdal kandidatúry na primátora.

Ilustračný obrázok k článku ZVRAT pred voľbami: Ján Dečo sa vzdal kandidatúry na košického primátora
Zdroj: TASR

Nezávislý kandidát na košického primátora Ján Dečo sa vzdal kandidatúry v prospech nominantky strany Sieť Aleny Bašistovej. Stalo sa tak po dvojdňovom rokovaní pravicových strán, ktoré sa uskutočnilo za účasti troch pravicových kandidátov na primátora v záujme dohody na spoločnom kandidátovi pravice. Potvrdil to Erik Haľko zo strany Sieť.

Dečo svoju kandidatúru odštartoval sloganom: Rudolf Bauer je minulosť, Richard Raši súčasnosť, Ján Dečo budúcnosť. „Som presvedčený, že napriek tomu, že Rudolf Bauer je nesporne známejším kandidátom, skutočnú šancu poraziť populárneho Richarda Rašiho môže mať iba ‚čerstvý‘ kandidát. V záujme ponúknuť pravicovému voličovi reálnu alternatívu s cieľom poraziť kandidáta strany Smer sa vzdávam kandidatúry v jej prospech,“ vysvetlil svoje rozhodnutie Dečo.

„Som veľmi rada, že sa Ján Dečo v súťaži o priazeň stredopravých voličov rozhodol podporiť mňa a náš tím,“ komentovala Bašistová jeho rozhodnutie. Rokovania medzi zástupcami strany Sieť a štábom Bauera budú pokračovať. „Veríme, že naše argumenty padnú na úrodnú pôdu a Rudolf Bauer sa k nám pridá, v snahe poraziť nominanta Smeru Richarda Rašiho,“ konštatoval podpredseda Siete Eduard Adamčík.

Bauera ako kandidáta podporujú strany KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS a OĽaNO, Bašistovú okrem Siete Most-Híd.

Na štvrtkovom rokovaní v prípade podpory Bauer ponúkol svojim dvom protikandidátom možnosť ďalšej spolupráce, tí však ponuku neprijali. Informovala o tom za Bauerov volebný tím Lucia Gurbáľová, mestská predsedníčka KDH. „Sme otvorení ďalším stretnutiam a návrhom. Veríme, že 15. novembra vyhrá v Košiciach spoločný kandidát stredopravej zmeny,“ uviedla. „Mrzí nás, že sme zatiaľ nenašli zhodu so Sieťou a pánom Dečom. Je nám ľúto, že postoj strany Sieť a pána Deča naďalej triešti hlasy pravice,“ konštatoval Bauer po stretnutí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM