Lenka Fedorová Rôzne

Adamcove dni spomienkou na významnú osobnosť: V Košiciach zaznejú skladby od renesancie po súčasnosť

Košičania si jedinečným podujatím uctia významnú osobnosť slovenského hudobného života. Desiaty ročník pripomenie nedožité 90. narodeniny Vojtecha Adamca.

Ilustračný obrázok k článku Adamcove dni spomienkou na významnú osobnosť: V Košiciach zaznejú skladby od renesancie po súčasnosť
Zdroj: TASR

Tradíciu zborového spevu oživí v Košiciach desiaty ročník prehliadky speváckych zborov Adamcove dni. V Kunsthalle/Hale umenia sa budú prezentovať zboristi z východného Slovenska, aby si uctili pamiatku významného dirigenta, zbormajstra a hudobného skladateľa Vojtecha Adamca (1926–1973), ktorý sa zapísal do hudobnej histórie Košíc.

Adamcove dni nie sú typickou súťažou

Organizácia K13 – Košické kultúrne centrá, ktorá podujatie pripravila, informovala o tom, že zaznejú diela od renesancie až po súčasnosť. Záver Adamcových dní bude už tradične patriť „hymne“ festivalu a piesni Slovensko moje, ktorej autorom je Vojtech Adamec.

„Zaspievajú z každého rožku trošku. Nechceme, aby bol repertoár úzko špecializovaný len na cirkevné zbory. Radi si vypočujeme aj klasické skladby, počnúc renesanciou, cez baroko až po súčasnosť. Takisto máme nádherné úpravy slovenských ľudových piesní,“ uviedol člen festivalového výboru a odbornej komisie Karol Petróczi.

Petróczi tak vysvetlil, že nejde o typickú súťaž. Odborná porota podľa jeho slov skôr zbory a jednotlivých zbormajstrov nasmeruje na správnu cestu.

Podujatie sa koná už od roku 1983

Desiaty ročník pripomenie Adamcove nedožité 90. narodeniny. Na podujatí sa zúčastnia Vokálny ansámbel Zboru katedrálneho Chrámu sv. Alexandra Nevského (Prešov), Iuventus Pedagogika (Levoča), zmiešaný spevácky zbor Karmel (Stropkov), Cantus Villa Nova (Spišská Nová Ves) a Košický spevácky zbor učiteľov (Košice).

Desiaty ročník prehliadky speváckych zborov Adamcove dni sa koná už počas tohto víkendu v Kunsthalle/Hale umenia v Košiciach.

Adamec sa preslávil ako zbormajster speváckeho zboru SĽUK, neskôr ako dirigent a zbormajster Československého rozhlasu. Podujatie sa s prestávkami koná od roku 1983, kedy bolo desiate výročie smrti významnej osobnosti slovenského hudobného diania.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM