Alexandra Kolínská Správy

Akademický senát odvolal dekana Lekárskej fakulty na jeho vlastnú žiadosť!

Akademický senát Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach odvolal dekana fakulty Leonarda Siegfrieda na jeho vlastnú žiadosť. Stalo sa tak na zasadnutí, na ktorom akademický senát najprv neschválil odvolanie dekana na návrh rektora UPJŠ Ladislava Mirossaya.

Ilustračný obrázok k článku Akademický senát odvolal dekana Lekárskej fakulty na jeho vlastnú žiadosť!
Zdroj: TASR

Rektor odôvodnil návrh odvolania závažným porušovaním povinností dekana v súvislosti s kauzou štúdia syna bývalého dekana a súčasného prednostu kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie LF UPJŠ a univerzitnej nemocnice Andreja Jenču. Podľa vedenia univerzity Jenča ml. vyštudoval zubné lekárstvo v rozpore so študijným poriadkom a vnútornými predpismi školy.

„Nečinnosť dekana LF UPJŠ a jeho ignorovanie všetkých zistených skutočností vo veciach týkajúcich sa štúdia študenta Jenču, ktoré bolo realizované jednoznačne v rozpore s vnútornými predpismi UPJŠ a fakulty, považujem za závažné porušovanie jeho povinností vyplývajúcich mu z jeho funkcie dekana,“ uviedol rektor v zdôvodnení. Za tento návrh sa z celkových 21 členov AS v tajnom hlasovaním vyslovilo šesť senátorov, proti bolo desať a štyria sa zdržali. Na schválenie bola potrebná dvojtretinová väčšina.

Vzápätí Siegfried, ktorý odmietol obvinenie z nečinnosti v kauze, sám podal návrh na svoje uvoľnenie z funkcie, ktorá by mu inak končila budúci rok. „Dôvodom mojej žiadosti je predovšetkým konfrontačný charakter riadenia UPJŠ, jej rektora profesora Mirossaya vo vzťahu k lekárskej fakulte,“ uviedol Siegfried. Svoje sily chce ako kandidát sústrediť na budúcoročné voľby nového rektora UPJŠ. V medializovanej kauze vidí diskreditačnú kampaň poškodzujúcu meno Lekárskej fakulty. Konštatoval pritom, že fakulta sa pod jeho vedením zaradila medzi najúspešnejšie vysokoškolské inštitúcie, o čom svedčia rôzne hodnotenia. Za odvolanie dekana na jeho žiadosť hlasovalo všetkých 19 prítomných členov AS.

V danej kauze komisia zriadená rektorom preverovala Jenčovo štúdium na základe sťažnosti prednostky I. stomatologickej kliniky LF UPJŠ a UNLP Nedy Markovskej, ktorá je garantkou študijného programu zubné lekárstvo. Zo strany fakulty pritom zistila viaceré vážne pochybenia. Rektor preto po júnových štátniciach nepodpísal Jenčov diplom, ten sa o jeho vydanie dožaduje na súde.

Sťažnosť dala Markovská v júni, pred jeho poslednými štátnicami, na podnet študentov a iných členov akademickej obce. Tým sa nezdalo, že Jenča ide na štátnice namiesto po štandardných šiestich rokoch už po štyroch. Jeho otec, ktorý ho niektoré predmety skúšal, včera na pôde AS obhajoval jeho štúdium ako právoplatné. Konštatoval, že syn nastupoval na štúdium zubného lekárstva ako absolvent štúdia všeobecné lekárstvo a v rámci kreditového systému si uplatňoval absolvované predmety. Naopak, proti vystúpila prednostka Markovská, ktorá argumentovala viacerými pochybeniami.

Siegfried pripustil, že pri štúdiu Jenču sa vyskytli určité pochybenia, otázkou je podľa neho ich závažnosť. Markovskej okrem iného vyčítal, že si ako garantka neplnila kontrolnú činnosť, že na možné problémy upozornila neskoro, a to nie dekana, ktorému je podriadená, ale rektora. V kauze by mal podľa neho rozhodnúť súd.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM